17.1.2013

Kanimaista elämää

Joona ekaa iltaa kotona
Hevilettipupuni, eli leijonanharjas Jonsu täytti viime viikolla 7 vuotta. Tulinkin vähän miettineeksi mitä kaikkea olen kokenut niiden 9 vuoden aikana kun minulla on ollut kaneja. Ja samalla tulin ajatteleeksi kuinka itse tutustuin lapavaljaisiin, sillä Jontun takia niihin tutustuin.

Jonsu muutti luokseni tasan kahden kuukauden ikäisenä tutulta kasvattajalta. Maksoin muuten kanin kokonaan rahoilla, jotka tienasin ompelemalla kuljetusboksinsuojuksia kaverien kaneille!

Kun kävin toisen kanini kanssa estehyppytreeneissä, otin Jonsu-vauvan mukaan ja lainasin kaverin kääpiöjäniksen valjaita. Jonsu-poika loikki innoisaan ympäriinsä ja tutustui muihin kaneihin, mutta aina kun hihna kiristyi se sai hervottoman yskäkohtauksen. Jäi meidän valjailut aika lyhyeen ja aloin miettimään, millaiset valjaat oikein kanilleni ostan.

Hyppäiskö eli en taija jaksaa...
Testasin H-valjaita Jontulla vielä myöhemminkin, mutta lopputulos oli aina sama - kun hihna kiristyi kani alkoi yskiä. Selvitin asiaa puput.netistä (mistäs muualtakaan) ja löysin muitakin leijonanomistajia, jotka olivat moisen ilmiön havainneet. En kyllä tiedä onko tämä nyt niin rotukohtaista, onhan olemassa leijonia, joilla H-valjaat toimii täydellisesti. Joka tapauksessa minulle suositeltiin lapavaljaiden hankkimista. Näin ostin ensimmäiset ja viimeiset lapavaljaani (eli sen jälkeen ole aina tehnyt itse).

Lapavaljaat ovat toimineet Joonalla sen koko elämän ajan täydellisesti. Ainoastaan kerran tämä kaveri säikähti niin pahanpäiväisesti, että päätti oottaa ritolat - se pakitti valjaistaan ulos ja pinkaisi matkaan. Voin kertoa, että kyllä pelottaa kun näkee oman kaninsa pinkomassa pitkin urheilukenttää täysin vapaana. Onneksi Joonakin inhosi avaralla paikalla juoksua ja kaartoi istumaan jalkapallomaaliin. Kaveri sen sieltä sitten sukelsi minulle.

Karvapallon kesä
Melko pian lapavaljaisiin tutustumiseni jälkeen aloin ommella lapavaljaita itse. Olen tehnyt niitä nahkasta, kankaasta kuin nauhoistakin. Nauhat ovat tällä hetkellä suosikkini, mutta nahkaankin varmasti jossain vaiheessa perehdyn paremmin. Edesmenneelle angoraristeytykselleni tein muuden myös paitamaisen valjassovelluksen (vrt. verkkovaljaat) soljilla. Oli aika tyylikäs, mutta loppujen lopuksi lapavaljaat toimi paremmin :D

7 kommenttia:

 1. Lähetin sulle säpöö, mutta en tiiä teetkö enään valjaita.. :) Teet kivan näkösii valjait.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, mailisi oli mennyt jostain syystä roskapostikansioon niin en huomannut. Vastasin nyt mailiisi. Ja kyllä, minä teen tilauksesta valjaita yhä, vaikka blogi ei kovin aktiivinen olekaan :)

   Poista
  2. Jos tuli taas roskapostiin, niin lähetän varmuudeksi, että sain jonkin laiset mitat, ja ne ovat mailissa :)

   Poista
 2. Laitoin kans s-postia sulle, jossa kyselin valjaita + hihnoja. Saitko sen?
  -C-

  VastaaPoista
 3. Mie kans oon muutama päivä sitten laitellut mailia tulemaan. Tuleeks ne vielki roskapostiin?

  VastaaPoista
 4. Hei, vastasin teille kummallekin. En tiedä mikä mun hotmailia nyt riivaa, kun se haluaa heitellä viestejä roskapostiin. Yritän korjata tuota, tai ainakin katsoa roskapostilaatikon läpi aina että huomaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksesta. Vastasin takas. Entiä meneekö tällä kertaa roskapostiin. Toivottavasti ei. :)
   -C-

   Poista