Lupasin bloggailla kanin hoitoon liittyviä artikkeleita. Nämä eivät tule minään sarjana, vaan tällaisinä yksittäisinä osina sitä mukaan kun saan näitä tehtyä. Aiheita saa toivoa.
Kanin kynsienhoito
Kanilla on tassussaan neljä varvasta ja jokaisessa varpaassa on luonnollisesti kynsi. Näiden kynsien lisäksi kanilla on etutassujen sivuissa kannuskynsi, mitä itse kutsun myös "peukalokynneksi" tai "peukaloksi". Etutassuissa leikattavaa on siis viisi kynttä per tassu, takajaloissa neljä per tassu. Tekee yhteensä 18 kynttä.
Se, kuinka usein kanilta leikataan kynnet, riippuu hieman kanista ja sen elinympäristöstä. Paljon ulkona kaivelevat kanit kuluttavat kynsiään luonnollisesti enemmän kuin sisäkani, joka ei kaivele. Osaksi kynsien kasvaminen ja kuluminen on myös yksilöllistä. Hyvänä nyrkkisääntönä voi kuitenkin pitää leikkuuta kuukauden välein. Kynsien kasvamista voi toki tarkkailla ja leikata aina sitten kun ne näyttävät pitkiltä. Jos kanin kanssa käy näyttelyissä, kannattaa kynnet leikata myös aina ennen näyttelyä.
Kanin kynnet leikataan kanien kynsisaksilla. Ihmisille tarkoitettuja saksia ei kannata käyttää, ja koirien kynsisakset voivat olla liian isot. Eläinkaupat myyvät pieniä ja näppäriä saksia kanien ja muiden pienten eläinten kynsiä varten. Kynsisaksien lisäksi kannattaa hankkia hyvä taskulamppu.
Kanin kynsisakset ja Magliten ledillä varustettu lamppu. |
Miten kanin kynnet leikataan?
Kuten koirilla ja kissoillakin, kanin kynnen sisällä on ydin, tai verisuoni, miten sitä nyt kutsuu. Itse kynnessä ei ole tuntoa ja sen leikkaaminen ei satu kaniin. Sen sijaan verisuonessa on luonnollisesti tuntoasti, joten siihen osuminen satuttaa kania ja kynnestä voi myös alkaa vuotamaan verta. Jos leikkaat suoneen, paina kynttä puhtaalla sideharsolla/vanulapulla tyrehdyttääksesi verenvuodon. Isompaa verenvuotoa voi tyrehdyttää perunajauholla. Apteekista saa myös aineita tätä varten.
Verisuonen näkee paremmin vaaleista kynsistä, joistakin tummista kynsistä sitä on todella vaikea erottaa. Apuna verisuonen näkemiseen voi käyttää taskulamppua, sillä suoni näkyy usein valoa vasten katsottaessa. Suoni erottuu tummana viivana kynnen sisällä. Osalla kaneista suoni on voinut kasvaa pituutta paljonkin, joillakin suoni on todella lyhyt.
Ensimmäistä kertaa kynsiä leikatessa kannattaa leikata kynnet yhdessä toisen ihmisen kanssa. Toinen pitää kania, toinen keskittyy leikkaamiseen. Kynsien leikkauksen ajaksi kanin voi kääntää esimerkiksi selälleen ihmisen jalkojen päälle. Tällöin kanin korvat kannattaa laittaa tukevasti jalkojen väliin. Kani rimpuilee vähemmän, kun tuntee korvien olevan otteessa. Lisäksi kanin silmät voi peittää pyyhkeellä, joka yleensä myös rauhoittaa kania. Kun laitat pyyhkeen kanin naamalle, älä kuitenkaan peitä nenää, että pitkäkorva saa hengitettyä.
Kanin silmät voi peittää kädellä tai pyyhkeellä. |
Kynnet on helpompi leikata kun kani selällään. Selälleen pitkäkorvan saat helpoiten kun nostat sen syliisi rintaasi vasten ja sitten kumarrut jalkojesi päälle. Tällä tavalla kumoamalla hieman vaikemminkin selätettävän kanin saa selälleen. Toisten kanien selätys onnistuu vain kääntämällä, eikä operaatiosta kannata tehdäkään mitään numeroa.
Kynsienleikkuu onnistuu toki myös niin, että kani istuu toisen ihmisen sylissä tai on ihmisen rintaa vasten. Sitten nostat yhden tassun kerrallaan esiin. Tällöin verisuonia voi olla vaikeampi nähdä kun työskentelytilaa on vähemmän. Netin keskustelupalstoja lukeamalla voi todeta, että tapoja leikata kanin kynnet on todella monia. Itse leikkaan Pinjalta kynnet ottamalla sen kainaloon. Tällöin saan toisella kädellä tuettua kanin hyvään asentoon ja otettua leikattavan kynnen asemiin. Toisella käden sitten saksin.
Kynsienleikkuu onnistuu toki myös niin, että kani istuu toisen ihmisen sylissä tai on ihmisen rintaa vasten. Sitten nostat yhden tassun kerrallaan esiin. Tällöin verisuonia voi olla vaikeampi nähdä kun työskentelytilaa on vähemmän. Netin keskustelupalstoja lukeamalla voi todeta, että tapoja leikata kanin kynnet on todella monia. Itse leikkaan Pinjalta kynnet ottamalla sen kainaloon. Tällöin saan toisella kädellä tuettua kanin hyvään asentoon ja otettua leikattavan kynnen asemiin. Toisella käden sitten saksin.
Oli kani missä asennossa tahansa, pidä huoli, ettei se saa vetäistyä yhtäkkiä tassuaan pois tai potkaistua. Jos kani sätkäisee juuri kun kynsi on saksen terien välissä, voi kynsi esimerkiksi haljeta.
Pinja kainalossa. |
Kanin kynsien pituus
Kanin kynsiä kannattaa leikata pienissä paloissa, ettei leikkaa ytimeen. Älä siis leikkaa kerralla pitkää pätkää, vaan napsuttele pieniä paloja. Kiinnitä huomiota kynnen kovuuteen, sillä kynsi pehmenee hieman kun lähestytään aluetta, joka on lähellä suonta. Samalla opit paremmin tuntemaan oman kanisi kynnet. Tiedät, minkä pituiset verisuonet sillä on kynsissä yleensä ja millainen rakenne sen kynsissä on. Nämä helpottavat seuraavia leikkauskertoja.
Joskus mittarina leikkuumäärässä voi pitää verisuonta. Jos suoni on pitkä, leikkaa kynsi hieman pidemmäksi kuin se. Suoni voi kuitenkin olla myös tosi lyhyt ja tällöin ei kannata leikkata kynttä olemattomaksi. Kani tarvitsee kynsiään, eivätkä ne saa olla liian lyhyetkään. Kannattaakin pitää mittarina polkuanturan karvoja. Kun kynnet ovat samanpituiset tai aavistuksen polkuanturan karvoja lyhyemmät ne ovat hyvät pituiset.
Joskus verisuoni on kasvanut niin pitkäksi, ettei kynttä saa leikattua tarpeeksi lyhyeksi. Leikkaa silloin kynsi suonen pituuden mukaan. Verisuoni lähtee vetäytymään, eli voit leikata muutaman päivän päästä kynttä taas hieman lyhyemmäksi. Tällä tavalla kynsi lopulta saadaan tarpeeksi lyhyeksi.
Kani potkii kynsiä leikatessa
Kani kannattaa totuttaa sylissä oloon, selällään makuuseen ja kaikenlaiseen käsittelyyn alusta alkaen. Kannattaa sylitellä ja silitellä kania päivittäin. Voit harjoitella kanin kanssa sylissä selällään makaamista ja esimerkiksi käydä sen varpaita sormillasi läpi ilman, että leikkaat kynsiä. Näin kanille on tuttua se, että liikutat sen tassuja. Tämä kuuluu samaan käsittelyyn kuin esimerkiksi kanin hampaiden tarkastaminen. Paljon käsitellyn kanin hoito on aina helpompaa, niin arkisissa kynsienleikkuussa kuin sairastapauksissa. Lisäksi kynnet on huomattavasti helpompi leikata useammin ja vähän, kuin harvemmin ja enemmän. Säännöllinen käsittely siis kannattaa.
Potkivan kanin kanssa voi käyttää apuna pyyhettä, jolla estää kania potkimasta. Myös kanin pito tukevasti rintaa vasten auttaa. Tällöin kanilla ei ole tilaa potkia ja se, joka kania pitää voi pitää siitä kaksin käsin kiinni. Jotkut kanit pyrkivät tästä esimerkiksi olkapäälle, johon kannattaa varautua. Kynsiä leikkaava ottaa toisella kädellä napakan otteen tassusta ja varpaasta, ja leikkaa toisella kädellä. Huomaa, että monet kanit kutiavat tassujen pohjista, joten kevyt hiplaaminen voi tuntua ärsyttävältä.
Mikäli kynsien leikkuu ei onnistu omin voimin tai haluaa vain nähdä kuinka kaikki tapahtuu, kynnet voi myös käydä leikkuuttamassa. Leikkuuapua tarjoavia kani-ihmisiä löytää esimerkiksi Puput.us-foorumin kautta, tai Facebookin kaniryhmistä. Apua voi tietystä myös kysyä kanin kasvattajalta, jos kasvattaja asuu lähellä. Myös jotkut eläinkaupat tarjoavat apuaan kynsien leikkauksessa.
Tosi hieno tämä uusi ulkoasu! Kivan yksinkertainen ja siisti :)
VastaaPoistaKiitos. Mietin tuleekohan liian riisuttu, mutta oma silmäni tykkää yksinkertaisesta :) Sivupalkki kokee vielä pientä siistimistä kunhan ehdin tehdä grafiikat :D
PoistaLeikkako kukaan Länsi Vantaalla?
VastaaPoistaEntä ku kani ei tuu sylii mitekää🙁??
VastaaPoistaKania ei saa nykytiedon mukaan selättää!
VastaaPoistaTämä väite perustuu kenen nykytietoon? Tällaista tutkimusta ei taida olla missään saatavilla, olisko urbaanilegendaa joka leviää omia aikojaan...
VastaaPoistaKani kokee selättämisen stressitilanteena ja lamaantuu sen takia. Selättäminen on ahdistava tilanne, eikä sitä sen takia suositella :)
Poista