13.1.2015

Paljonko kani juo?

Nyt seuraa empiirisen kanin juontiseurannan raportti. Koska Pinja juo mielestäni jotenkin yllättävän paljon vettä suhteessa siihen mitä muut kanini ovat juoneet, päätin selvittää paljonko se oikeasti juo vettä. Yleensä seuraan vedenkulutusta vain silmämääräisesti (juomakupissa ei ole asteikkoa kuten pullossa). Yksinkertainen selvitysmenetelmä oli mitata ensin juomakupin tilavuus - kuppiin menee 3,5 desilitraa vettä. 


Sitten vain nykyaikaista tekniikka hyödyntämään ja valokuvaamaan vesikippoa tietyin väliajoin. Tässäkin postauksessa siis surkeita kännykkäkuvia, valitan. Yläkuvassa näätte vesikipon juuri täytettynä aamulla. Kupissa siis vettä se 3,5 desilitraa. 

Kuvasin seuraavan kerran kupin illalla, samalla kun annoin Pinjalle iltaruuan. Tsekkasin, että heinä, vesi ja vessa ovat kunnossa ja siinä samalla kuvakin oli helppo ottaa.


Pinja ei ollut juonut paljon ollenkaan päivän aikana, eli reiluun 12 tuntiin. Sen näkee vasemman puoleisesta kuvasta. Oikealla on puolestaan kuva aamulla heti noustuani. Vettä oli juotu jonkin verran, mutta paljon vähemmän kun Pinja yleensä yöllä juo. Harmillista kyllä, heti ensimmäiseen testivuorokauteen osui epätavallinen vahinko: papana juomakupissa. Tuota tapahtuu hirveän harvoin, mutta niin vain oli yön aikana jostain moinen kuppiin ilmaantunut. Päätin jatkaa testiä vielä seuraavan vuorokauden, että tulokset olisivat paremmat. Kaadoin veden pois, pesin kupin ja laitoin siihen kolme desiä puhdasta vettä. Pinjaa kummastutti mikä minulla on kädessä kun kuvasin, ja se onnistui ikuistumaan kuvaan ovelassa asennossa. 

Oikeanpuoleinen kuva on taas illalta, reilu kaksitoista tuntia kupin täyttämisestä. Vettä on kulunut jonkun verran, ei ihan puolia. Olen yleensäkin kiinnittänyt huomiota siihen, että Pinja juo aina illalla kun valot sammutetaan ja aletaan nukkumaan.

Ja kuinkas ollakaan, seuraavana aamuna vettä oli pohjalla vain tilkka. Mittasin veden ennen kuin kaadoin sen pois ja vaihdoin uuteen. Vettä oli jäljellä puoli desilitraa, joten Pinja joi vuorokaudessa 2,5 desilitraa.


Paljonko kanin sitten pitäisi normaalisi juoda? Itse ajattelisin, että yksi desi kiloa kohden vuorokaudessa olisi aika hyvä keskiarvo. Tietysti juomisen määrä on yksilöllistä ja siihen vaikuttaa muun muassa mitä kani syö ja missä lämpötilassa se elää.

Noin laskettuna Pinja siis tosiaan juo reilusti kokoonsa nähden. Usein sillä on jopa kuppi ihan tyhjä aamulla, eli se on tosiaan juonut sen 2,5-3 desilitraa vuorokaudessa. Toisaalta jänis syö yön aikana myös valtaosan vuorokaudessa kuluttamastaan heinästä, vaikka päivälläkin useaan kertaan heinästää.

Mikään yllättävä juomisinnostus tämä ei siis ole, vaan normaalia meillä. Lämpötila voisi olla yksi selittävä tekijä, meillä on nimittäin jostain kumman syystä kuuma sisällä. Lämmitysjärjestelmä varmaan kuvittelee, että kun on tammikuu, ulkona paukkuu pakkanen, eipä pauku...Tai sitten Pinjalla on vain aamuyöstä niin tylsää odottaa häkissä aamupalaa ja häkin avaamista, että se kittaa vettä. Kohtahän tässä pitää asentaa valvontakamera häkkiin, jos oikein innostuu tutkimaan...

4 kommenttia:

 1. Kiinnostava postaus :)

  VastaaPoista
 2. Silloin kun vielä kasvatin ja oli useampia kaneja omissa asunnoissaan, niin huomasi hyvin kuinka kanien vedentarve vaihtelee yksilöstä riippuen. Vaikka samaa ruokaa söivät ja samassa tilassa asuivat, niin toiset joivat runsaasti, jotkut todella vähän. Jotkut kääpiölupat joivat alle 0,5 dl vuorokaudessa ja olivat silti erittäin hyvinvoivia. Noh, onhan meillä ihmisilläkin erilaisia juomatapoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, mullakin on ollut leijonanharja, joka joi tosi vähän. Senkin takia ehkä tämä Pinjan veden latkiminen tuntuu hassulle, kun on omistanut erittäin vähän juovan kaverin. Pinja on selkeesti vähän juoppo :D

   Poista