Ensimmäisesta kanista haaveilevan on tärkeää saada tietää etukäteen, mitä kaikkea kaninomistajan arkeen kuuluu. Netin keskustelufoorumeilla kyselläänkin kerta toisensa jälkeen arjesta kanin kanssa. Tämän bloggauksen ideana on löytää vastauksia juuri niihin arkisiin ja kaninomistajalle itsestään selvältä tuntuviin kysymyksiin.
Millainen on tavallinen päivä kanin kanssa?
Hoitorutiineja on varmasti yhtä monta kuin kaninomistajiakin. Jokaisella on oma tapansa toimia, johon vaikuttavat esimerkiksi asuuko kani sisällä ihmisten kanssa, erillisessä rakennuksessa vai ulkotarhassa. Entä saako kani olla jatkuvasti vapaana, vai suljetaanko se välillä häkkiin ja mitkä asiat rajoittavat kanin liikkumista (muut lemmikit, pikkulapset, hetkellinen remontti jne.) Arkirutiineihin kuuluvat ruokinta, siisteydestä huolehtiminen, veden vaihtaminen ja kanin kanssa puuhailu ja sen käsittely.
Päivittäin kania käsitellessä huomaat helpommin, jos se esimerkiksi lihoo, laihtuu, saa haavan tai satuttaa jalkansa. Käsitelyn ansiosta kania on helpompi hoitaa sen sairastuessa, mutta myös sinulla säilyy tietty tuntuma kaniin, tiedät millainen se oli terveenä ja mikä on sen tapaista ja mikä ei. Kanin hampaat ja hajurauhaset on hyvä tarkistaa välillä. Itse olen ottanut ne rutiiniksi kynsienleikkuun yhteyteen. Hampaita toki kurkkaan viikottain nopeasti samalla kun käsittelen kania.
Kaninomistajan tehtävänä on varmistaa, että kani saa riittävästi ja monipuolisesti ravintoa ja puhdasta raikasta vettä. Sille on myös tarjottava turvallinen elinympäristö, jossa toteuttaa rakastamiaan asioita. Kanithan rakastavat juosta, loikkia (myös tasoilla kiipeily) ja kaivaa, mutta myös vetäytyä omaan rauhaansa ja olla piilossa. Eläinsuojelulaki velvoittaa kaninomistajan tarjoamaan kanille piilopaikan.
Kanille voi tehdä piilopaikan vaikka pahvilaatikosta. |
- Aamu: Ruokinta, häkin oven avaus ja nopea tarkistus että vettä ja heinää on riittävästi.
- Töiden jälkeen: Tsekkaus, että kanilla on edelleen vettä ja heinää. Porkkanan / muun tuoreruuan tarjoaminen. Kanin silittelyä ja puuhailua riipuen hieman siitä kauanko on aikaa. Tänään pelattiin älypeliä ja bloggattiin yhdessä :D
- Ilta: Tsekkaan vessan ja siivoan jos on tarve (noin joka toinen päivä). Lisään heinää ja vaihdan veden viimeistään tässä vaiheessa raikkaaseen. Annan iltapelletit ja suljen häkin oven yöksi.
Montako tuntia päivässä pitäisi kanin olla vapaana?
Jos kanilta kysytään niin koko ajan. Kanilla on luontaisesti iso liikunnantarve ja sille on tärkeää saada loikkia ja kaivaa. Pienessä tilassa kani ei voi kiihdyttää vauhtia ja tehdä nopeita pyrähdyksiä ja juoksuja. Juoksu ja iloloikat ovat kuitenkin kanin tapa leikkiä, ja sille pitäisi antaa siihen mahdollisuus. Myös kaivaminen on kanille luontaista ja mielekästä liikuntaa. Meillä kaivaminen sisällä on ratkaistu kanin omalla pyyhkeellä, jota se saa kaivaa, riepottaa ja repiä niin paljon kuin haluaa. Usein se myös istuu sen alla, leikkinee olevansa kaivamassaan onkalossa.
Liikunta pitää kanin lihaksia yllä ja kehittää niitä paremmaksi. Se tuo virikkeitä päivään, sillä pienessä tilassa istuminen on kanista pitemmän päälle tylsää. Kani osaa iloita vapaudesta valita: nukkuisinko tänään sängyn alla ja huomenna häkin vieressä. Olenko siellä missä muut, vai haluanko olla nyt yksin. Vaikka kani ei siis vapaana ollessaan juoksisi paljon, se pitää siitä, että sillä on mahdollisuus päättää missä pötköttelee ja tarkailee ympäristöään. Toki kani voi myös välillä haluta vetäytyä häkkiinsä. Kannattaa ajatella häkkiä kanin omana paikkana, kolona johon se menee mielellään välillä. Häkin ovea ei ole pakko sulkea koskaan, mutta jatkuvasti vapaana olevakin kani haluaa oman kolonsa, tukikohtansa.
Hetkellinen häkissä pito ei ole pahasta ja kani voi oppia rauhoittumaan häkkiin unille esimerkiksi yöksi. Mutta mitä enemmän vapaana oloa, sitä onnellisempi kani on. Vanha ohje "kani tarvitsee liikuntaa 1-2 tuntia päivässä" on jo ajat sitten todettu höpöhöpöksi. Tunti on toki parempi kuin ei mitään, mutta aivan liian vähän niin aktiiviselle eläimelle kuin kani.
Hetkellinen häkissä pito ei ole pahasta ja kani voi oppia rauhoittumaan häkkiin unille esimerkiksi yöksi. Mutta mitä enemmän vapaana oloa, sitä onnellisempi kani on. Vanha ohje "kani tarvitsee liikuntaa 1-2 tuntia päivässä" on jo ajat sitten todettu höpöhöpöksi. Tunti on toki parempi kuin ei mitään, mutta aivan liian vähän niin aktiiviselle eläimelle kuin kani.
Monet kanit haluavat ola siellä missä ihmisetkin. |
Kuinka usein kynnet pitää leikata?
Se, kuinka usein kanilta leikataan kynnet, riippuu hieman kanista ja sen elinympäristöstä. Paljon ulkona kaivelevat kanit kuluttavat kynsiään luonnollisesti enemmän kuin sisäkani. Osaksi kynsien kasvaminen ja kuluminen on myös yksilöllistä. Hyvänä nyrkkisääntönä voi kuitenkin pitää leikkuuta kuukauden välein. Kynsien kasvamista voi toki tarkkailla ja leikata aina sitten kun ne näyttävät pitkiltä. Jos kanin kanssa käy näyttelyissä, kannattaa kynnet leikata myös aina ennen näyttelyä.
Kirjoitin kanin kynsien leikkuusta aikaisemmin oman artikkelinsa.
Kuinka usein kani pitää harjata?Kynsienleikkuussa tarvitaan usein lamppua. |
Lyhytkarvaisia rotuja ei tarvitse harjata. Karvanvaihdon aikaan on kuitenkin viisasta karstata kuolleet irtokarvat pois. Näin ne eivät päädy tukkoina ympäri kanin elinympäristöä ja ennen kaikkea kanin ruuansulatukseen aiheuttamaan suolitukoksen. Kania voi harjata koiran kammalla tai pienellä karstalla. Karstalla saa irtokarvoja aika hyvin poistettua, etenkin kun karva lähtee tukkoina. Harjaustarve riippuu kanista ja esimerkiksi siitä kuinka rajusti se karvansa vaihtaa. Toisia kaneja (kuten Pinjaa) ei tarvitse harjata koskaan.
Erikoisturkkisia rotuja kuten leijonanharjas ja leijonaluppa täytyy puolestaan harjata säännöllisesti, ettei karva takkuunnu ja huopaudu. Harjas eli ns. tukka kannattaa kammata viikottain, sillä se lähtee helposti huopautumaan ihan juurestaan. Huopapalloja ei ole kivaa leikkailla kanin iholta pois, eivätkä ne kanistakaan kivalta tunnu. Parhainta on siis huolehtia, ettei huopaumia edes synny.
Leijonanharjaksen tukka. |
Kuinka usein häkki/vessalaatikko pitää siivota?
Niin usein kuin se on likainen. Likaisuus puolestaan riippuu montako kania häkissä elää ja kuinka siistejä yksilöitä ne ovat. Hyvä systeemi on siistiä päivittäin perusasiat, eli poistaa mahdolliset vessan ulkopuoliset papanat ja pissat ja tsekata vessan märkyys. Lisäksi häkistä on hyvä poistaa heinät, joita kani ei syö, vaan joita se tamppaa lattialle. Nämä heinät houkuttelevat myös pissaamaan niihin. Jos kani ei ole täysin sisäsiisti, niin etenkin silloin lattialle revityt istuskeluheinät on hyvä ottaa pois.
Käytännössä vessa on siivottava 1-3 päivän välein, riippuen montako kania ja kuinka iso vessa. Perusteellisemman häkin siivouksen voi sitten tehdä hieman harvemmin esimerkiksi joka viikko tai joka toinen viikko. Silloin kipataan vessasta kaikki kuivikkeet pois ja pestään vessa-astia. Myös tehdashäkin muovipohjan voi pestä tai pyyhkiä kostealla rätillä. Matot pudistellaan ja vaihdetaan puhtaisiin jos niissä on pissatahroja. Heinähäkki päivitetään hyviin heiniin ja heinäpöly poistetaan. Ruokakuppi ja juomakuppi/pullo kannattaa myös tiskata huolellisesti. Kanille on vaihdettava vesi päivittäin. Seisova vesi kehittää astian pinnoille levää, jota ei tietenkään saa alkaa syntymään. Tiskaaminen onkin juuri siitä syystä tärkeää.
Vessassa voi käyttää puupellettiä. |
Kaniarkeen liittyviä kysymyksiä saa edelleen esittää. Voin tehdä toisen tämmöisen kysymysvastaus-postauksen, tai sitten ihan artikkelin.
Kiva postaus :)
VastaaPoistaHaastoin sinut tekemään kuvahaasteen! -> http://tassu-nassu.blogspot.fi/2015/03/kuvahaaste.html
Kiitos haasteesta! Huomasinkin Pupunpäiviä-blogista tämän ja ajattelin et ois kiva tehdä. Kiva siis että haastoit minut, täytyy alkaa etsimään kuvia :)
PoistaKiitos tästä postauksesta! Oli tosi hyvä! Voisitko neuvoa kuinka tarkastaa kanin peräaukon luona olevat hajurauhaset? :) -Sonja-
VastaaPoistaHyvä, että oi hyötyä :) Hajurauhasten puhdistamisesta on bloggaus jo tuloillaan, joten tämä toive on toteutumassa jo. Kiva tietää, että siitä olisi kiinnostusta lukea :)
PoistaAivan mahtava postaus!:)
VastaaPoistaKiitos :)
PoistaHyvä postaus
VastaaPoistaKiitos :)
PoistaHuippu postaus tämmöselle pupua suunnittelevalle ihmiselle :) Kolme vuotta oon asiaa harkinnu, viime kesänä melkein kaverin ostinki mut tän kevään vaihtari-lukukausi esti sen suunnitelman. Ens kesänä kyllä pitkäkorvaisen kaverin hankin :)
VastaaPoista....Ja sen kunniaksi vaihdan myös asuntoa :D Opiskelijakämppä on solu, eikä sinne saa ottaa eläimiä, joten...uutta kotia etsimään :D Mitäpä sitä ei ihminen tekis, jotta pupun saa, eikun....?
Kiitos palautteesta, tästä tuli hyvä mieli :) Itse säästyin soluasumiselta pitkälti siksi, että piti suorilta löytää jotain johon pitkäkorvat pääsivät mukaan. Yksityisellä vuokranantajalla siis koko opiskeluajan asuin. Kolme vuotta on pitkä aika haaveilla kanista, mutta onpahan ehtinyt syventyä aiheeseen ja hyvää kannattaa odottaa. Onnea ja iloa uuden kodin ja kanin hankintaan. :)
Poista