14.5.2015

Rabbit Awareness

Parhaillaan vietetään Rabbit Awareness -viikkoa. Viikon takana ovat isobritanialaiset tahot, jotka haluavat parantaa ihmisten tietoisuutta kaneista aktiivisina lemmikkeinä. Tarkoitus on murtaa myyttiä kanista häkkieläimenä ja tuoda ihmisten tietoisuuteen, kuinka kanit voivat elää tervettä ja täysipainoista elämää. 

Suomessa vietettiin ihan vasta Kennelliiton lanseeraamaa vuosittaista koiranpäivää, jolla pyritään muistuttamaan koirien tärkeydestä ihmisten arjessa. Näkyvää kampanjointia kanien hyvinvoinnista ei kotimaassamme ole puolestaan paljoakaan näkynyt. Hyvä, että maailmalla kanien oikeudesta elää riemuloikallista elämää on alettu kampanjoida. 


Vähän aiheeseen on kuitenkin Suomessakin herätty, sillä Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys on Rabbit Awareness -viikon kunniaksi haastanut kaikki kani-ihmiset kokeilemaan kanin vapaanapitoa, ellei kani saa jo loikkia ympärivuorokautisesti vapaana. Yhdistys haluaa muistuttaa kanin tarpeesta liikkumatilaan, aktivointiin ja kanitovereihin. 

Tamperelaisen verkkosivuilla tänään julkaisemassaan bloggauksessa Pesu kysyy aiheellisesti,
miksi häkittää, kun voi pitää vapaana. Toki kanin turvallisuudesta on huolehdittava ja vaaranpaikat poistettava. Mutta sehän on järjestelykysymys. Pupunpaja tahtoo kompata Pesua. Häkki ei ole paikka, johon kani suljetaan kun sille ei ole aikaa. Päinvastoin häkki on kanin omaa tilaa, paikka johon se voi vetäytyä kun haluaa olla rauhassa. Häkin ovea ei ole pakko sulkea koskaan; kani voi olla ihmisten arjessa mukana siinä missä kissa tai koirakin. 

Pesu on tehnyt loistavaa työtä kodittomien kanien sijoituskotien ja uusien kotien etsimisen parissa. Bloggauksesta käy kuitenkin ilmi, että uusille sijaiskodeille olisi tarvetta nimenomaan kanien osalta. Parikin löytökania omistaneena haluaisin kannustaa jokaista blogin lukijaa huomaamaan löytökanien mahdollisuudet. Toimikaa sijaiskotina paikallisessa eläinsuojeluyhdistyksessä, jos vain tila ja taidot riittävät! Antakaa pysyviä koteja löytöeläinyhdistysten hoivissa oleville kaneille. Siellä on ihan mahtavia pupupersoonia, ilman omaa ihmistään. 

Hyvää Rabbit Awareness -viikkoa jokaiselle pitkäkorvalle, töpöhännälle ja vilkkunenälle!



4 kommenttia:

  1. Tällaisia aiheita ja kirjoituksia olisi ihana lukea enemmänkin! Haluaisin ehdottomasti myös kulkea britannian jalanjäljissä, ja toivoisin, että myös suomeen rantautuisi virallinen kanien päivä, jolloin näkyvästi ja aktiivisesti nostettaisiin esille kanin tarpeet! Meidän perheessä kanit on vielä hyvin uusia perheenjäseniä, mutta rakkaita sellaisia, jotka saa suurimman osan vuorokaudesta olla vapaana. omat käsitykseni kaneista on menneet täysin uusiksi, ja väitänkin, että kampanjointi varmasti korjaisi parempaan suuntaan suhtautumista kaneihin lemmikkeinä, kun tieto vain helpommin saavuttaisi yleisön. Kiitos tästä artikkelista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta. Kiva kuulla, että olette löytäneet kanit ja huomanneet kuinka mahtavia perheenjäseniä ne ovat :) Suomen estekanit on tänä vuonna alkanut pitämään eläinkaupoissa esittelytilaisuuksia, jossa kerrotaan kanihypystä, kanit loikkivat esteitä ja yleisö pääsee paijaamaan pupuja. Omasta mielestäni kyseiset päivät parantavat varmasti kanin mainetta monipuolisena lemmikkieläimenä, joka ei vain kökötä häkissä. Jotain pientä Suomessakin siis, vaikkei kampanjaa olekaan :)

      Poista
  2. Moi! En laita tätä kysymyspostauksee koska tartteen vastausta pikaisesti ettei pupu joudu enää yhtää ylimäärästä tuntii viettää telkien takana��nii tota mitä ne vaaranpaikat kanille huoneessa on ja miten siitä saa ns kaninkestävän ja turvallisen ilman että joutuu vahtii kaiken aikaa? Kiitos vastauksesta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, huippua että tahdot parantaa kanisi liikuntamahdollisuuksia mahdollisimman pian. Kani varmasti arvostaa, ja niin arvostan minäkin! :)

      Pahimmat vaaranpaikat kanille ovat sähköjohdot ja onkalot. Mene vaikka makoilemaan mahalleen lattialle ja koita miettiä minne mönkisit jos olisit kani. Sähköjohdot voi suojata esimerkiksi johtojen niputusputkella tai nostaa niin ylös ettei kani yllä. Huonekalujen kanssa voi miettiä lähteekö kani kiipeilemään, ja esimerkiksi työntää tuolit pöydän alle, ettei kani pomppaa tuolin kautta pöydälle. Avonaiset alahyllyt kannattaa myös tsekata, ettei kani pääse syömään mitään vaarallista/kiellettyä.

      Kani ei usein ajattele kuinka pääsee kirjahyllystä alas, kiipeilee vain ylöspäin ja alas on huomattavasti vaikeampi tulla. Kiipeilyn estämisellä estetään siis, ettei kani hyppää liian korkealta suoraan lattialle ja loukkaannu siinä. Kanit tykkää koloista, ja esimerkiksi Pinja menisi meillä aina sohvan tai nojatuolin alle kun pääsee olohuoneeseen, ellei reittiä sinne tuki. Ei kai siinäkään mitään pahaa ole, paitsi kun Piitu alkaa siellä operoimaan sohvaa :D

      Tunnet varmasti omaa kaniasi ja tiedät kuinka helposti se lähtee kiipeämään tai maistelemaan paikkoja.

      Poista