22.3.2016

Mitä saa kuvata ja milloin kysytään lupa?

Eli ajatuksia kanibloggauksesta ja -sometuksesta. 

Haluaisin blogata siitä mitä saa kuvata, mitä julkaista ja mitä kopioida. Faktahan on se, että nykymaailmassa aika moni valokuvaa ja julkaisee kuvia. Kuvia jaetaan sosiaalisessa mediassa ja blogissa, mutta mitä kuvia loppujen lopuksi saa jakaa ja mitä ei? Saako oman kanin kuvia kopioida toisen sivuilta? Mitä kannattaa miettiä kun kuvaa omassa pihassa omia kanejaan?Tekijänoikeudet kanikuvissa

Lain mukaan se, joka ottaa kuvan (painaa nappia) omistaa kuvan tekijänoikeudet. Vaikka kuvassa olisi sinun kanisi tai jopa sinä, niin tekijänoikeudet ovat kuvaajalla. Jos kuvaaja ei anna sinulle lupaa käyttää kuvaa, et saa käyttää sitä. Omalle koneelle toki voi tallentaa, jos kuvaa ei julkaise yhtään missään, vaan katselee omaksi ilokseen. Mutta esimerkiksi kuvan lisääminen Facebookiin on julkaisemisesta vaikka kuva näkyisikin vain kavereillesi. Ja sitä ei saa tehdä, ellei kuvaaja ole antanut lupaa. 

Kaniharrastajapiireissä monet valokuvaavat ja harva on ammattilainen (saa rahaa kuvauksesta). Yleensä kuvia ottavat antavat ihmiselle luvan kopioida ja julkaista kuvia, joissa esiintyy luvankysyjän oma kani. Tämä on tosi hieno piirre, josta tykkään kaniharrastuksessa hirveästi. Ei kannata kuitenkaan olettaa automaattisesti, että lupa on olemassa vain siksi, että kaniharrastajapiirreissä aika usein näin menetellään. Jos valokuvaaja ei tuo ilmi, että (oman kanin) kuvia saa kopioida ja julkaista, niin kysy lupa. Luvaton kuvan julkaisu on rikos. 

Kysymällä luvan osoitat myös kunnioittavasi toisen taitoa valokuvaajana ja tämän näkemää vaivaa siihen, että hän on esimerkiksi kuvannut jokaisen estekisoissa hypänneen kanin suorituksen. Osa kuvaajista myös käsittelee kuvia ennen kuin julkaisee ne, eli on nähnyt vaivaa siinäkin kohden kuvan eteen. Yleensä kuvaaja pyytää merkitsemään itsensä kuvaajaksi, jolloin et voi julkaista kuvaa ilman tätä merkintää. Jos kuvaaja on laittanut kuvaan vesileiman et saa poistaa sitä (voi toki kysyä kuvaajalta leimatonta jos jostain syystä tarvitsee). 

Sain Muumin kasvattajalta vauvakuvia Muumista. Varmistin vielä erikseen, että saan julkaista näitä myös blogissa. Pupunpajassa kuvissa lukee aina, jos kuvaa en ole ottanut minä (tai mun mies). Nää kuvat: Johanna B. 


Miten suojata omat kuvat?


Luvattomien kuvien kopiointeja voi pyrkiä estämään vesileimoilla tai teksteillä kuvissa. Nettiin lisätty kuva on netissä, ja esimerkiksi Googlen kuvahaku löytää blogeissa käytetyt kuvat. Jotkut taas luulevat, että Googlen kuvahausta saa kopioida kuvia... (ei saa!)

Pupukuvat ovat joskus niin söpöjä, että joku saattaa kopioida sinun kanisi kuvan ja hyödyntää sitä somessa. Tänä vuonna esimerkiksi erään kaniharrastajan Instagramiin lataamaa porkkanansyöntivideo (tiedättehän söpön mussuttavan suun) lähti leviämään luvatta ja ilman copyright-merkintöjä parinkin huumorityylisen Intagram-tilin kautta laajasti. Kanisomettajan valveutuneet seuraajat huomasivat tämän ja paljastivat väärinkäytöksen. Sen jälkeen videon kuvannut poisti alkuperäisen videon ja lisäsi sen uudelleen vesileimalla varustettuna. Vesileimattoman videon leviämistä on kuitenkin vaikea estää, kun kopio on lähtenyt leviämään ympäri maailmaa. 

Korkeasaaren eläintarha on julkinen paikka, jossa saa kuvata (paitsi tiloissa, joissa on kieltomerkit).

Missä saa kuvata?

Monet kuvaavat kaninäyttelyissä ja estekisoissa ja julkaisevat kuvia sitten netissä. Oletko koskaan miettinyt saako näissä tilanteissa kuvata ja kuvia julkaista etenkin jos kuvissa näkyy ihmisiä? 

Lähtökohta on se, että julkisilla paikoilla saa kuvata. Sellainen tila, jonne jokainen pääsee on julkinen tila. Esimerkiksi kaninäyttelyn pääsymaksu ei vaikuta siihen, etteikö näyttelyissä saisi kuvata. Se puolestaan vaikuttaa jos tilanhaltija kieltää kuvaamisen (eli jos esim. kieltomerkit). Julkisissa paikoissa myös ihmisiä saa kuvata. Kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan julkaiseeko kuvaa, jossa on muutama sinulle tuntematon ihminen tunnistettavissa. Jos kuvassa on kavereitasi, voit kysyä saatko julkaista kuvat, mutta jos et voi kysyä, on parempi olla julkaisematta. Eläinkaupoissa ja esim. Hesyn eläintiloissa kuvatessani olen kysynyt saanko kuvata blogiin (eli saanko myös julkaista kuvia). Kaupat voivat kieltää kuvaamisen, joten on parempi kysyä. 

Siskoni ottama kuva minusta ja jo edesmenneestä Jonsu-kanista. Taustalla olevia ihmisiä ei voi tunnistaa, joten kuvan julkaisu on ok.
Itse olen törmännyt näyttelyissä ilmiöön, jossa kuvatessani kania tuomarinpöydällä tuomari huikkaa että "älä vaan kuvaa minua". Lopetan tietysti kuvaamisen siihen, vaikka kuvaankin vain eläintä ja tuomari on sivuosassa. Tarkoitukseni ei ole kuitenkaan saattaa työtään tekevää tuomaria inhottavaan tilanteeseen, joten annan työrauhan. Vältän tämän takia myös blogissani tuomarointikuvia, joissa tuomari näkyy kasvoillaankin, jos en tiedä varmaksi että tunnistettava kuva on ok. Sinällään voisi toki myös ajatella, että jos on tuomaripestiin lupautunut niin tietää, että kaneja kuvataan tuomarointitilanteessa ja voi itsekin joutua kuviin. Ihmisen toivetta on kuitenkin hyvä kunnioittaa ja jos on epävarma, niin on parempi aina kysyä. Välillä olen rajannut kuvia niin, että kuvassa näkyy vain kani ja tuomarin kädet kun julkaisen kuvan, käsistä kun on vaikea tunnistaa. 

Yksityisalueet, kuten jonkun koti, ovat paikkoja, joissa ei saa kuvata ilman lupaa. Jos asut vielä vanhempiesi luona, suosittelen kysymään vanhemmilta, mitä kotona saa kuvata julkaistavaksi netissä. Vanhemmat eivät välttämättä halua esiintyä itse kuvissa, esimerkiksi kanin taustalla. Tai että pikkusisaruksesi näkyy kuvassa. Omalla pihalla kuvatessa kannattaa miettiä onko ok, jos kuvassa näkyy vaikka isän auton rekisterikilpi taustalla. Rekisteritunnuksella selvittää nopeasti auton omistajan ja parhaimmassa/pahimmassa tapauksessa omistajan osoitteen. Nämä kuuluvat samaan kategoriaan kuin se, mitä kaikkea blogissaan kertoo itsestään ja ihmisistä joita kohtaa, kertooko sukunimiä, paikkakuntia jne.

Eläimillä ei ole yksityisyydensuojaa, joten toisen kaneja saa kuvailla näyttelyissä ja kisoissa. Jos kanin omistaja kuitenkin pyytää sinua poistamaan omasta kanistaan otetun kuvan, niin mielestäni olisi fiksua poistaa se. 

Mitäs ajatuksia heräsi? Mielestäni aiheesta olisi hyvä jutella vähän enemmän, tämä ei siis ollut mikään hurja faktapostaus, vaan enemmän semmoinen omia ajatuksia tuova ja ideana herättää ajatuksia ja keskustelua :)

Pupunpajan tuotekuvauksia. 
Ps. Huomatkaa muuten että myös tuotekuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Eli blogiin ei saisi kopioida eläinkaupan verkkosivuilta kuvaa jostain tuotteesta. Luvan kuvan julkaisuun voi saada kysymällä verkkokaupasta/tuotteen valmistajalta. Tai sitten vain kuvaat itse sen tuotteen mikä itselläsi on. 

4 kommenttia:

 1. Tosi hyvä ja mielenkiintoinen postaus! Munkin ottamia kuvia on kopioitu omiin blogeihin ilman lupaa... Hyvästä aiheesta kirjoitit! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en onneksi ole vielä huomannut, että Pupunpajan kuvia olisi kopiutu. Mutta kurjaa, että sinun kuviasi on. Kiitos, että jätit kommenttisi tähän, hyvä tietää että aihe kiinnostaa muitakin :)

   Poista
 2. Erittäin hyvä kirjoitus. :) Itsekin mietin jatkuvasti näyttelyssä kuvatessa että miten ottaisin sellaisia kuvia joista ei kukaan ota nokkiinsa. Koitan kuvata pääasiassa vain eläimiä, mutta monesti luullaan että otan kuvaa ihmisestä samalla. Kysyn aina lupaa jos kuvaan eläintä jonkun sylissä, paitsi tuomareita en viitsi häiritä niillä kysymyksillä. Joskus julkaisen nettiin kuvia näyttelyistä, mutta pyydän ihmisiä kertomaan jos haluavat jonkun kuvan poistettavan. Joskus tuntuu että ihmisiä häiritsee kun valokuvaan (jolloin tietysti lopetan), mutta silti aina jälkeenpäin kysellään että saisko niitä kuvia itselleen. :D Hankala harrastus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, joskus on tosiaan vaikea tietää mitä saa kuvata. Estekisoissa taitaa oletuksena olla, että kania ohjaavaa ihmistä saa kuvata kanin ohessa (mutta mitä voi julkaista?). Muussa tapauksessa kyllä ois mielestäni hyvä kysyä jos kuvaa yksittäistä ihmistä kanin kanssa, ihan niin kuin sanoitkin et kysyt saako kuvata. Joskus se kielteinen reaktio tulee siitä, että huomaa että joku kuvaa ns. salaa, huomaamatta, mutta sitten jos tietää että toinen kuvaa, niin se on hyvä juttu vaan :)

   Itse taitan myös PiNan Nakertajat-lehteä ja joudun miettimään mitä kuvia päästän lehteen julki. Kuinka kivaa on, jos huomaa oman kaninsa kuvan lehdestä, jos joku toinen kuvannut sen näyttelyissä? Periaattessahan se ei ole kiellettyä, mutta välillä sitä miettii. Ihmisten kanssa toki tarkemmin, ettei kukaan tahtomattaan joudu lehtikuvaan (paitsi satunnaisena ohikulkijanahan voi päätyä vaikka Hesarin kanteen).

   Poista