13.5.2016

Uutinen, joka on kuultava (vaikkei haluaisi)

Kuva: Wikimedia commons
RHD eli Rabbit Hemorrhagic Disease. Totta puhuakseni en ollut kuullut siitä aikaisemmin, mutta nyt on ollut pakko kuulla. Kyseistä sairautta aiheuttava virus on tavattu Suomessa ensimmäistä kertaa Helsingin villikanien keskuudessa. Tiettävästi virus on levinnyt myös Espooseen. 

Lehdissä on kerrottu viime päivinä Käpylän yllättävistä citykanikuolemista. Evira ja ympäristökeskus kehottivat pääkaupunkiseutulaisia pitämään lemmikkikanit sisällä ja välttämään tuoreruuan keräämistä kaneille ulkoa. Samalla selviteltiin, mikä virus on kyseessä. Tänään Evira tiedotti kuolemien takana olevan kalikiviruksen aiheuttaman RHD:n.

Helsingin yliopiston Lemmikanitutkimuksen Facebook-sivujen mukaan RHD on hyvin säilyvä virus. Se kestää pakastamista, säilyy ympäristössä kuukausia ja kestää yli tunnin 50 asteen lämpötilaa. Se tarttuu eritteiden välityksellä, mutta myös likaisen ympäristön kautta sekä verta imevien hyönteisten välityksellä. 

Kanien verenvuotokuumetauti (niin se suomennetaan) kuulostaa ihan kamalalta jo sanana, eikä edellä mainitut viruksen ominaisuudet saa hurraamaan. Lähinnä pyörittelemään huolestuneena päätään. Toivottavasti tämä virus saadaan torpattua, eikä siitä tule lemmikkikaniharrastajien riesaa. RHD:tä on olemassa kahta kantaa: RHD1 on perinteinen kanta ja RHD2 on uusi. Lemmikkikanitutkimuksen mukaan RHD1 on vakavampi, johon 90 % sairastuneista kaneista kuolee. 

Kuva: Wikimedia commons


Taudin oirekuva on hermostolliset oireet, hengitystieoireet, apattisuus ja huono ruokahalu. Virus leviää kudoksiin, erityisesti keuhkoihin, maksaan ja pernaan, joissa se aiheuttaa verenvuotoja. Maksaan iskee maksatulehdus, joka kuolioituu. Kuume nousee yli 40 asteen ja kani kuolee hyvinkin nopeasti sairastuttuaan, yleensä 12 tunnin kuluessa. 

RHD1-virusta on ollut Euroopassa 1990-luvulta lähtien, mutta RHD2 on vain muutaman vuoden ikäinen riesa. Esimerkiksi Ruotsissa on ollut molemman viruskannan aiheuttamia laajoja epidemioita. 

Molempiin kantoihin on olemassa lemmikkikaneille annettava rokote, joka vähentää oireita ja kuolleisuutta. Suomessa rokotteita ei kuitenkaan ole saatavilla (eihän virusta ole ennen ollut meillä!) Lemmikkikanitutkimuksen mukaan rokotteiden saatavuutta Suomeen selvitellään parhaillaan. Sopivan rokotteen löytämiseen toki tarvitaan vielä lisätietoja viruksesta, joka citykanien keskuudessa nyt jyllää. 

Tämän uutisen myötä Pinja ja Muumi saavat unohtaa oman viljelypalstansa. Meillä lähimmät citykanit asustelee puolentoista kilometrin päässä, joten enpä kasvata kaneille mitään ulkona tänä kesänä. Katsotaan saisinko kasvatettua porkkanoita isossa ruukussa parvekkeella. Viljelylavan uusiksi laittaminen ja se ettei pk-seudulla voi pitää estekisoja ainakaan kuukauteen ovat kuitenkin vain pieni juttu. Tärkeintä on, että yksikään lemmikkikani ei saa virusta ja citykanitkin pääsisivät epidemiasta eroon. Suomessa ei ole tarvinnut rokottaa kaneja, joten toivotaan että jatkossakin meillä vallitsisi hyvä tilanne kanien sairauksien suhteen. 

Bloggauksen lähteet ja lisätietoa aiheesta:

5 kommenttia:

 1. RHD:n leviäminen Suomeen on kyllä ollut ankea juttu - toisaalta sinänsä helpottavaa tietää mistä on kyse ja että tautia vastaan on esim. rokotteita, vaikkei niitä vielä täältä saakaan.

  Ruukkuporkkanoista tuli mieleen, että olen kasvattanut erilaisia yrttejä ja salaatteja amppeleissa ja parvekelaatikoissa - lähinnä ihmisten käyttöön, mutta toki niistä kaneillekin saa jaettua. Jos porkkanat eivät viihdy ruukussa, niin amppeliyrttejä voi kokeilla...

  VastaaPoista
 2. Milloin kerkeät tekemään valjaat jotka tilasin? Oon melkee 2kk ootellu :(
  -Janika Räsänen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, valitettavasti on tosiaan vielä muutama viime kuun puolella tehty tilaus, joita en oo ehtinyt tehdä. Yleensä ei tule tämmöistä jonoa, mutta nyt on tullut hirmuisesti tilauksia ja kun en ole ehtinyt ommella niin nopeaa tahtia kun yleensä, niin toimitusajoista on tullut valitettavasti tosi pitkiä.

   Ompelen tänään illalla niin paljon kuin ehdin, ja koitan saada ensi viikolla valmiiksi kaikki huhtikuun tilaukset :)

   Poista
  2. Käythän vastaamassa sähköpostiin? :) Siitä valjaitten koosta tiedustelisin.

   Poista