20.11.2014

DIY: Kanin joulukalenteri

Joulukuu tulee ihan pian, joten joulukalenterin valmistus on nyt ajankohtaista. Eläinkaupat mainostavat kalentereita koirille ja kissoille, ja löytyypä jostain kaupoista jyrsijöillekin. Itse olen perinteisesti tehnyt aina itse joulukalenterin miehelle (suklaakalenteri on tylsä). Kalenteria kootessa aloin pohtimaan, miksei kanillekin voisi tehdä kalenteria itse. Siitä tulee varmasti hauskempi (ja terveellisempi) kuin kaupan jyrsijäherkkukalenteri. Tässäpä teille siis DIY kanin joulukalenteri!

Jos haluat yllätyksellisyyttä kalenteriin, pyydä äitiäsi, siskoasi tai vaikka kaveriasi tekemään se. Voit myös sopia kaverisi kanssa, että sinä teet kalenterin hänen kanilleen (tai muulle lemmikilleen) ja hän tekee sinun kanillesi. Ja jos joku kaninomistajan äiti lukee tätä, tässäpä vinkki kuinka yllättää kanifanilapsi.

Joulukalenteriin tarvitaan 24 pientä yllätystä. Kani ei voi syödä joka päivä hirmuisen herkullisia herkkuja, joten kanien suklaakalenteria tästä ei tehdä. Kehitin kalenteriin myös terveellisiä yllätyksiä ja mukavia leluja ja tekemisiä. Muutamassa luukussa voi olla samanlainenkin yllätys, sillä syömmehän me ihmisetkin joka päivä suklaan kalenteristamme. Luukkujen sisältöjä kannattaa ideoita itse lisää, mutta tässäpä innovoinnin avuksi muutama juttu.

Ideoita luukkujen sisällöksi

1. Kääri vessapaperin tai talouspaperin palan sisään esimerkiksi hieman kauraa tai kanin omia pellettejä. Taittele paperi mytyksi, tai sido karamelliksi käyttämällä sitomiseen tuoretta pajun kuorta.

Vessapaperipaketti, pajunkuorinaru, sisällä herkkua.


2. Osta kaupasta kuivattuja hedelmiä. Kani voi saada luukusta muutaman rusinan, kuivatun omenan tai palan kuivattua aprikoosia. Myös banaanilastut käyvät. 

3. Anna kanille pala koulunäkkiä tai muuta perusnäkkäriä. 

Ruisleivästä pipareita!
4. Painele piparimuotilla ruispaloista kuvioita. Tee halutessasi reikä ja laita ripustusnaru. Kuivata. Kanin piparit ovat valmiita!

5. Tarjoa kanille kuivattuja voikukanlehtiä, siankärsämöä tai mitä ikinä oletkaan kesällä kanille kuivattanut. Tämä ei toki onnistu, jos ei ole kuivannut kasveja. 

6. Etsi lemmikkikaupasta kanille leluja. Esimerkiksi pienet puukuutiot ja pallot, joiden sisällä on herkku. Jouluaaton luukkuun voi tietysti ostaa jonkun isomman lelun, joka on samalla kanin joululahja. 

7. Leluja voi askarrella myös itse. Wc-paperitolloista saa nopeasti leluja, joiden sisälle voi laittaa täytettä heinästä herkkuihin. 

8. Tee joulusiivous kanin huoneessa, tarhassa, häkissä tai missä se asuukaan. Putsaa joka paikka ja sisusta samalla hieman uudelleen. Kani tykkää kun koti puhdistuu ja saa uutta tutkittavaa. Ihmiset laittavat kotia jouluksi, joten miksei kanillekin voisi tehdä jouluista sisustusta!

Kanitontun oma lakki.
9. Oksat. Koska kani pitää järsimisestä, se osaa arvostaa risuja joululahjana. Taipuisista oksista voi myös rakennella esimerkiksi kranssin, jonka kiinnittää kanin häkkiin. Aluksi se voi olla koriste, mutta  laske se sitten korkeudelle jossa kani yltää siihen, ja voi rauhassa nakerrella sen.  

10. Kanit tykkäävät syödä kuusenhavuja. Voit siis asetella kanille ulkotarhaan pienen joulukuusen tai kuusen oksan. Sisällekin voi ottaa vaikka joulukuusesta karsitun oksan, josta sitten antaa kaneille. Muista annostella havut, ettei kanin maha mene sekaisin yhtäkkisestä kuusen oksien ahmimisesta. Kuusi värjää virtsaa, joten älä säikähdä kun katsot kanin vessaan.

11. Tee kanille tonttulakki. Ajoissa tehtynä ehdit vielä napata kanista kuvankin ja lähettää joulukorttina sukulaisille. 

12. Anna kanille aikaa. Joku päivä joulukalenterista ei tarvitse löytyä herkkua tai lelua, jolla kani leikkii yksin. Ota hyvä kirja ja mene lukemaan sitä (ääneen) kanillesi lattialla istuen. Tai menkää valjailemaan hetkeksi lumihankeen! Tai ala treenaamaan kanisi kanssa jotain temppua. Tee asioita mistä kanisi tykkää, mutta johon ihan joka päivä ei ehdi paneutua. Joulu on perhejuhla ja kani on osa perhettä :) 

Kalenterin kokoaminen

Joulukalenterin numerot.
Kalenterin voi helpoiten kasata paketoimalla joulupaperiin joka päivälle lahjan. Kanin omistaja avaa paketin, ja antaa sisällön kanille. Paketin sisällä voi toki olla paketti, jonka kani avaa (paperi/wc-tollokääreet). Tigeristä tai vastaavasta löytynee myös pieniä paperipusseja, johin yllätykset voi pussittaa. Tai sitten joka päivälle voi ommella pienen kangaspussukan.

Jos luukun sisältö on jotain aineetonta (kanin kanssa vietty aika) tai isoa (havuja), voi luukkuun laittaa kauniisti koristellun lapun, jossa kerrotaan luukun sisällöstä.

Itse ostin kalenteria varten Tigeristä kahdella eurolla paketin tällaisia pieniä numeroituja pyykkipoikia. Niitä voi käyttää sitten vuodesta toiseen uudestaan, joten ei ole hinnalla pilattu :)

5 kommenttia:

 1. Oi, kivoja ohjeita :)

  VastaaPoista
 2. Tein itse juuri pahvista joulukalenterin kanilleni ja sainkin tästä postauksesta ideoita sisältöön! Kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että kanisi sai kalenterin ja täältä löytyi ideoitakin. Pinjan kalenteri on vielä kesken, siksi tähän postaukseen ei tullutkaan kuvaa valmiista kalenterista.

   Poista
  2. Okei. Pinja saa varmaan hienon joulukalenterin! (:

   Poista