29.12.2013

DIY tonttulakki kanille


Tämä ohje tulee sopivasti heti joulun jälkeen. Ompelin tänään Pinjalle tonttulakin ja mietin samalla, miten kiva olisi tehdä ohje lakista blogiin. Ajattelin, että täytyy laittaa kalenteriin muistutus, että ensi marraskuussa teen ohjeen tänne. Sitten kuitenkin päätin laatia ohjeen heti, koska siinähän se samalla meni. Julkaisenkin tämän nyt heti jos joku muukin ompelee lakkeja näin välipäivinä. Eihän joulu varsinaisesti vielä ole ohi, Nuutin päivänä vasta ;)


Kanin tonttulakkiin tarvitset:

  • Punaista puuvillakangasta
  • Punaisen ompelulangan
  • Valkoista pörrökangasta
  • Valkoisen ompelulanganLuonnollisesti tonttulakin voi tehdä myös ilman valkoista pörröreunusta, minulla vain sattui tuollaistakin kangasta löytymään kaapista jo valmiiksi niin sitä hyödynsin. Jos pörröreunaa ei tee, täytyy lakin reuna taittaa ja ommella taakse siinä vaiheessa ohjetta, jossa kohtaa reunus ommellaan.

Tonttulakin ohje

Piirrä kaava paperille ja leikkaa. Vastaavasti voit piirtää suoraan kankaaseen jos olet tarpeeksi noheva. Lakista voi tehdä sen mallisen kun haluaa kaavaa muokkaamalla, mutta tässä teille kuva omasta kaavastani. Muistuttaa vähän paavin hattua noin niin kuin paperilla. Minun kaavallani tehtynä lakki sopii pienelle kanille eli lakkia pitää isontaa heti kun on vähän isommasta kanista kyse. 
Laita kangas kaksinkerroin, piirrä muoto ja leikkaa. Asiantuntijat eli käsityön opettajat käskisivät huolittelemaan lakin kappaleiden reunat saumurilla tai ompelukoneen siksakilla, mutta itse oikaisin tässä kohtaa. Eihän se lakki niin kovalla kulutuksella ole, kerran vuodessa jouluisessa kuvassa kanin korvilla. Pörrökaisteleesta minulla ei ole kaavaa, leikkasin 20 cm x 4 cm kaistaleen sitä varten.


Laita kankaat oikeat puolet vastakkain ja ompele lakin toinen sivu. Avaa tämän jälkeen lakki ja käännä oikea puoli ylöspäin. Kiinnitä pörrökaistale pörröpuoli lakin oikeaa puolta vasten reunaan. Itse en ommellut ihan lakin reunaan (kuten kuvassa näkyy), mutta tässä voi toki tehdä miten itse parhaaksi näkee.


Seuraavaksi työ on käännettävä nurja puoli ylöspäin. Käännä pörrökaistale kaksinkerroin, nuppineuloita ja ompele. Muista vaihtaa tässä vaiheessa lanka vaaleaksi, ellet sitten välttämättä halua että punainen ommel näkyy pörröreunuksessa.


Lopuksi ommellaan lakin viimeinen sivu, jonka jälkeen lakki käännetään oikein päin ja se on valmis. Yritin ottaa Pinjasta hienon kuvan lakki päässä, mutta neiti oli niin menotuulella, että lopulta sain kanin kuvaan vain, jos pidin siitä kiinni. Niinpä hieno jouluinen kuva jääköön haasteeksi ensi vuodelle. 

PS. Mun leimasin leimaa aika hienosti kankaallekin ^^


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti