27.4.2015

Kanin hajurauhaset

Kaneilla on omat tapansa merkitä reviiriään. Niillä on rauhaset leuan alla, jotka erittävät hajuja, joita ihmisen nenä ei kykene haistamaan. Hieroessaan leukaansa huonekaluihin, nurkkiin ja vaikka kenkiin, kani merkitsee reviiriään. Reviirin merkitsemistä varten kanilla on myös hajurauhaset, jotka sijaitsevat peräaukon kummallakin puolella. 

Kani hieraisee leuallaan merkin lyhtyyn.
Moni kani on elänyt vuosia ilman, että kukaan on puhdistanut sen hajurauhasia. Hajurauhasten puhdistus ei olekaan mikään rutiinitoimenpide, vaan se tulee vastaan jos on tullakseen. On  kuitenkin hyvä tiedostaa, että kanilla on hajurauhaset ja muistaa tarkistaa niiden puhtaus ainakin näyttelyihin mennessä.

Vaikka näyttelyissä ei käytäisi, joskus tulee vastaan tilanne jossa rauhaset on hyvä puhdistaa. Ensimmäinen kanini alkoi vanhemmiten haista välillä todella pahalle. Haju poistui aina rauhasten puhdistusten myötä. Tällä kanilla ei nuorena ollut rauhasissa koskaan eritettä, mutta vanhemmiten ne täyttyvät nopeasti ruskeaan möhnään. Rauhasten eritys ja siisteys voikin vaihdella kanin elämäntilanteen, ympäristön ja iän mukaan, ja on toki yksilöllistä.


Kani kainaloon ja tutkimaan.

Hajurauhasiin kertyvä ruskea tai keltainen möhnä haisee todella kamalalle. Turhaa putsailua ei kannata tehdä, koska ollaan herkällä alueella, jossa ihokin on ohut. Itse puhdistan hajurauhaset vain jos havaitsen niissä likaa, eli oikeastaan tosi harvoin. Hyvä tapa on esimerkiksi vilkaista hajurauhasiin kerran kuussa (samalla kun leikkaa kynnet) ja puhdistaa, jos niissä jotain puhdistamista on.

Kuinka hajurauhaset puhdistetaan?


Hajurauhaset näkyvät peräaukon kummallakin puolella viiltona. Jos kanilla on pitkät karvat, ja vaikkei olisikaan, rauhasia voi olla haastava löytää karvojen seasta. Nosta kani selälleen jalkojesi päälle tai ota se selällleen kainaloon. Etsi hajurauhanen ja raota sitä varovasti sormillasi. Rauhasta ei huomaa kunnolla ennen kuin sen avaa, eli rohkeasti vain etsimään karvojen seasta.

Mikäli rauhasessa on ruskeaa tai kellertävää eritettä, pääset puhdistuspuuhiin. Erite voi olla tahmeaa tahmaa tai kuivanut kovaksi klimpiksi. Joka tapauksessa se haisee niin pahalle, että tiedät löytäneesi hajurauhasen.

Hajurauhanen, jonka pohjalla on hieman tahmeaa eritettä.

Hajurauhasten puhdistamiseen kannattaa käyttää vanupuikkoa ja haaleaa vettä. Kostuta vanupuikko ja pyyhi sitten varovasti rauhanen puhtaaksi. Puhdistaessasi rauhasta muista, että peräaukon seudun iho on herkkää, eikä sitä kannata esimerkiksi hangata voimakkaasti. Älä myöskään töki vanupuikolla kania, vaan pyri sulaviin vetoliikkeisiin, jolla tahma tarttuu kosteaan vanupuikkoon. Kovettuneen klimpin voi irrottaa myös varovasti sormin, mutta muista olla hellävarainen sillä se on usein ihossa kiinni. Kostealla puikolla tai lapulla pyyhkiminen auttaa klimpin irtoamisessa. 

Youtubesta löytyy erilaisia videoita hajurauhasten puhdistamisesta, videoista voi olla myös helpompi hahmottaa missä kohtaa rauhaset ovat ja kuinka ne saa esille. 3 kommenttia:

  1. Tää oli hyödyllinen postaus :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Tämä oli hyvä! Linkki oli myös hyvä! 😊

    VastaaPoista
  3. Erittäin hyvä postaus! Kaikki ei saata oikeasti tietää, että niitä kannattaa välillä puhdistaa. Minäkin sain tietää muutama vuosi sitten, kun hankin kanin että tällainen toimenpide on olemassa kun selailin nettiä :)

    VastaaPoista