22.10.2015

Nuorten kanikirja

Kanikirjoja on loppujen lopuksi aika paljon, kun alkaa etsimään. Opiskelen kirjastoalaa, joten seuraan erilaisia kirjablogeja. Kirjablogeja lukiessani aloin miettimään, miksipä kaniblogissa ei voisi välillä esitellä kanikirjoja. 

Olette varmaan nähneetkin jo Nuorten kanikirjan? Teoksen kannessa on kiva Lena Furbergin kuvitus, joka ainakin minua houkutti tarttumaan kirjaan. Ala-asteelaisena rakastin Tuuvan talli -sarjakuvaa ja Lena Furbergin tyyliä. Tunnistin kannesta suoraan kuvittajan ja halusin heti tutustua kirjaan hippasen paremmin.Kirja käsittelee kanin omistamisen perusasioita hoidosta ruokintaan ja tarvikkeisiin. Litteään olomuotoonsa suhteuttaen siinä on verrattain paljon tietoa kaneista. Teos on kirjoitettu lapsia ja nuoria ajatellen, vaikka  ensimmäisestä kanista haaveileva aikuinenkin voi mielestäni tästä teoksesta hyötyä. Vaikka faktoissa ei mennä kovin syvälliselle tasolle, niin kirjassa on hyviä huomioita kaninomistajan arjesta ja mm. ohjeita, kuinka kania opetetaan esteille. 

Virheellistä tietoa kirjaan on lipsahtanut hitusen, esimerkiksi siitä, että kani pitää käyttää vuosittain eläinlääkärillä terveystarkastuksessa ja rokotuksessa ei pidä paikkaansa. Mikäli kani on terve, sen ei tarvitse käydä lääkärillä (ellet tarvitse terveystodistusta jostain syystä). Suomessa ei myöskään rokoteta kaneja. Muutamia muitakin virheitä havaitsin.Teksti on kirjoitettu lastentietokirjaimaiseen tyyliin, vaikka kirjan nimessä mainitaankin juuri nuoret. Kohderyhmään omasta mielestä lukeutuisivat enemmän lapset, vaikka tokihan nuoretkin voivat kirjasta jotain saada. Kaneja jo harrastavalle tästä kirjasta ei hirveästi uutta tietoa löydy, mutta aloitteleva kanisti saa hyvät perustiedot kivalla kuvituksella. Kirjassa on myös valokuvia Furbergin piirrosten  lisäksi.

Nuorten kanikirja
+ Kattavasti perustietoa
+ Käsitelty kanihyppyä
- Muutama virheellinen tieto

Kirjoittaja Ingrid Andersson
Kustannus-Mäkelä, 2009
46 sivua.
8 kommenttia:

 1. Mä oon lukenut ton kirjan. :') Kiva postaus!

  Haastoin sut! :')

  http://blogaboutmyrabbit.blogspot.fi/2015/10/3-onni-on-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä hyödyin sillon tosta, kun halusin kania lemmikiksi ja luin kaikkia kanikirjoja, et saisin tietoo niistä. :')

   Poista
  2. Kiva kuulla, että kirjasta (ja kirjoista) on ollut hyötyä! Pupuista ei ole olemassa yhtä paljon kirjoja kuin esimerkiksi koirista, mutta jotain kuitenkin :)

   Kiitos haasteesta, olet nyt toinen joka haastoi minut tähän. Haaste on otettu vastaan =)

   Poista
  3. Okei, haittaakohan se jos haastoin jo sellasen joka oli jo haastettu? Ei se varmaan... :')

   Poista
 2. Kiva tietää, että tuosta on noinkin tuore painos (siis tältä vuosituhannelta), josko joskus vaikka tulisi jossain vastaan! Jotkut kaverit on joskus iloinneet löytäneensä kirppikseltä tai divarista Lena Furbergin kuvittaman kanikirjan, olin siinä luulossa että tuoreinkin painos olisi ollut aika vanha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin Kirjatorilla oli tätä myynnissä ihan hyllyssä. En ole nähnyt vanhempia painoksia. Itse bongasin tosiaan ihan kaupasta tämän :)

   Poista
 3. Ihanaa! Lenan piirrustustyyli on aina ollut kadehtimisen arvoinen minulle! Eniten pidän kyllä tämän polle sarjakuvasta <333 ja kiva postaus ja hyödyllinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lenalla on kyllä kiva tyyli. Ja onhan Polle kyllä ihan mainio! Pollessakinhan seikkailee Tulppaanikorva-kani :)

   Poista