24.2.2016

Ensimmäiset estekisat

Pinja ensimmäisissä kisoissaan, helppo suora. Kuva: Karoliina L.

Kevään myötä estekisoja voidaan alkaa pitää ulkona hiekkakentillä. Niinpä kilpailemaan pääsee lähes joka viikonloppu jossain. Kaikissa kisoissa ei toki ole omalle kanille sopivia luokkia, ellei sitten omista montaa eri tasoista estekania. Tässä bloggauksessa keskitytään kuitenkin kilpailuharrastuksen aloittamiseen. 

Virallisilla estekisoilla tarkoitetaan Suomen estekanien järjestämiä kisoja. Näissä kisoissa lasketaan klassauspisteitä ja Vuoden Hyppykani -kanipisteitä. SEK:n kisojen lisäksi yksityiset ihmiset järjestävät epävirallisia kisoja. Epävirallisissa kisoissa noudetaan yleensä SEK:in sääntöjä, mutta niistä siis ei voi saada virallisia klassauspisteitä.  

Pinjan ekoista kisoista tämäkin. Kuva: Karoliina L.

Estekisoihin ilmoittautuminen


SEK:n järjestämät kisat löytyvät yhdistyksen kotisivuilta tapahtumakalenterista. Kutsut julkaistaan myös SEK:n Facebook-sivuilla. Facebookissa kannattaa myös seurata ryhmää Estekanit. Ryhmään päivitetään SEK:n kutsujen lisäksi myös epävirallisten kisojen kutsuja. Lisäksi ryhmässä on kimppakyytiketju, jonka avulla voi löytää autollisen kisoihin menijän kyytiin. Kilpailutuloksille on oma ryhmä, Suomen Estekanit ry:n kilpailutulokset. Kisoissa palkintojenjaossa ei kuuluteta kuin sijoittuneet kanit, eli näet kanisi tulokset myöhemmin tulosluettelosta, jos ei sijoittunut.

Ensimmäisiin kisoihin ilmoittautautuessa kanin voi ilmoittaa aloittelijoiden helppoon luokkaan tai helppoon luokkaan. Kani voi osallistua suoralle radalle, mutkaradalle tai molemmille näissä vaikeusasteissa. Suora rata on yleensä kanille helpompi kisattava, mutta ei kannata pelätä mutkaratoja liikaa. 

Kutsussa on ilmoittautumisohjeet. Virallisissa kisoissa lasket itse kutsusta paljonko maksat (montako kania ja montako luokkaa). Maksat maksun ja sitten mailaat ilmoittautumismailin, johon liitteeksi kuitti maksetusta maksusta. Kuitiksi käy PrintScreen eli kuva näytöstä, kun näytössä näkyy verkkopankin sivu, jossa on maksun tiedot. (PiNan sivuilla on ohjeita PrintScreenin ottoon.)

Pinjan toiset kisat, päästiin jopa kaksi estettä yli! Kuva: Kira L. 

Kanihyppy kisoihin valmistautuminen

Ennen estekisoja saat sähköpostiisi vahvistuskirjeen eli vahvarin. Näin tiedät, että kanisi ilmoittautuminen on hyväksytty. Vahrissa kerrotaan yleensä kuinka monta kania kussakin luokassa kisaa ja muuta tietoa kilpailupäivästä. Facebookissa yleensä sanotaan kutsun alla kommentissa, onko vahvari jo lähetty. Jos et jostain syystä saa vahvaria vielä edellisen päivän iltanakaan, niin kannattaa kysyä kutsussa mainitulta yhteyshenkilöltä, niin asia selviää. 

Kisoihin kani tarvitsee mukaan valjaat ja hihnan. Hihnan pitää olla vähintään 150 cm, mutta suosittelisin itse 200 tai 250 cm pituista. Varaa lisäksi kanille kulketusboksiin heinää ja vettä. Jos kisat ovat ulkona varaa mukaan suojaa kanille. Paistoipa aurinko, satoipa vettä tai tuulipa kovasti, sinun on pidettävä huoli kanisi hyvinvoinnista. Ulkokisoissa kaneja ei aina saa viedä sisätiloihin, vaikka ihmiset pääsisivätkin sisään. Esimerkiksi Ikean sininen kassi on kätevä sateen- ja tuulensuoja ulkona, sillä sinne mahtuu kuljetusboksi. Aurinkoisena päivänä boksi kuuluu siirtää aina varjoon. Kanille tulee tarpeeksi kuuma auringossa hypätessä, joten se haluaa välillä levätä boksissa varjossa ja suojassa auringolta.

Itselleenkin kannattaa varata vaatetta ulos, etenkin jos on riski sateelle tai kylmälle. Sekä tietysti eväät. Kisakutsussa on yleensä mainitaan onko kisapaikan lähellä kauppaa. Kisapaikalla muista siivota kaikki omat jälkesi tai kanisi tekemät sotkut. Kisaetikettiin kuuluu myös nostella pudotettuja puomeja, eli auttaa radan korjaamisessa jos itsellä liikenevää aikaa katsojana. Esteet saa korjata kun tuomari antaa luvan. Tällä pyritään pitämään kisat aikataulussa, jos rataa korjaillaan hitaasti, kisapäivä venyy.


Kisoihin osallistuminen


Kisapaikalle saavuttuasi etsi kanillesi hyvä paikka ja laita sen olot kuntoon (heinä, vesi, suoja, jne). Etsiskele kisapaikalta lähtölista, jos et löydä, niin kysy. Ihmiset auttavat mielellään, eikä ole häpeä tunnustaa ettei tiedä jotain, etenkin kun on vasta aloittelemassa kilpailemista.

Lähtölistasta näät milloin on kanisi vuoro mennä radalle. Paina mieleesi edellä olevien kanien nimiä ja seuraa milloin ne tulevat radalle, siitä tiedät, että pian on sinun ja kanisi vuoro.

Estekisoissa tuomari kuuluttaa kolme kania kerrallaan, yleensä tällaisella kaavalla: "Seuraavana Rumpali, valmistautuu Apila ja lämmittelemään Pompinkainen!". Kun kanisi kuulutetaan lämmittelemään, voit mennä hyppäämään sen kanssa lämmittelyrataa. Lämmittelyradalla ei saa siis hypyttää muulloin kaneja, se on varattu aina yhdelle kanille (valmistautuva kani voi joskus olla radalla vielä hetken, mutta ei muut kanit). Lämmitelyrataa ei saisi muutella kilpailun aikana.


Kun kanisi kuulutetaan valmistaumaan mene sen kanssa radan alkupään tuntumaan, mutta älä häiritse kania, joka on lähtövuorossa. Sinun vuorosi on seuraana. Kun edellä oleva kani on maalissa ja mahdolliset pudotet puomit nosteltu on kanisi on lähtövuorossa. Kanin pitäisi olla lähtövalmis 30 sekunnin kuluessa siitä kun tuomari kuuluttaa sen lähtöön. Laita kanisi lähtöesteen eteen ja odota, että tuomari antaa luvan sanomalla "ole hyvä". Tämän jälkeen voit aloittaa radan suorittamisen.

Ohjaa kanit esteeltä toiselle rauhallisesti ja anna sen edetä itsenäisesti. Jos kani etenee liian lähelle estettä tai ohittaa sen, voit nostaa sen taaksepäin. Näitä kutsutaan korjauksiksi, mutta helpoissa luokissa niistä ei sakoteta. Vaatimimmissa luokissa joka kolmannesta korjauksesta kirjataan virhepiste. Tuomari ilmoittaa aina kun laskee korjauksen, eli sanoo "ensimmäinen korjaus", "toinen korjaus" jne.

Yhdellä esteellä voi saada vain yhden virhepisteen. Jos kani siis esimerkiksi hyppää esteen väliin pudottaen puomeja, voit nostaa sen esteen yli ilman lisävirhepistettä. Pudottamattoman esteen ylikin kanin voi nostaa, mutta siitä tulee virhepiste. Kanin voi nostaa maksimissaan kolmen peräkkäisen esteen yli, neljäs sen pitäsi hypätä itsenäisesti.

Vesiesteen ankat. Veteen ei saa koskea!
Usein ensimmäisillä kerroilla kani etenee sen verran rauhallisesti, ettei välttämättä ehdi maaliin vaaditussa ajassa. Tuomari pitää huolta ajasta ja ilmoittaa kun se alkaa huveta. Siinä vaiheessa kun aikaa on enää muutama sekunti ja kani ei voi mitenkään enää ehtiä maaliin, kannattaa (viimeistään) nostaa kani syliin ja kertoa tuomarille keskeyttävänsä. Yleensä helpoissa luokissa arvosteluluokka on A, eli kanit hyppäävät kaksi kierrosta. Saat siis vielä toisen yrityksen!

Helppo suora kaniperspektiivistä.
Kanihypyn sääntöihin kannattaa perehtyä Suomen estekanien sivuilta. Pitkästä sääntömäärästä ei kuitenkaan kannata pelästyä. Kisaamalla sääntöjä oppii parhaiten ja jos jotain ei ymmärrä niin kannattaa kysyä joltakulta toiselta kisaajalta tai tuomarilta. Ihan kaikkea ei varmasti ymmärräkään vain lukemalla, vaan kun näkee käytännössä niin oivaaltaa.

Kannattaa muistaa, että kanit ovat eläimiä. Ei siis tarvitse pelätä, että mitä jos kani heittää puomilla keihästä, heittäytyy radalle nukkumaan tai painelee esteestä läpi. Sitä sattuu itsekullekin, eikä se ole vaarallista. Kanihypyssä tärkeintä on iloinen mieli ja kiva tekeminen. Yksi lajin parhaista puolista on se, että kukaan ei naura ilkeästi, vaan päinvastoin kannustetaan ja neuvotaan parhaansa mukaan. Ja jos kani pomppiikin hyvän radan, muut jakavat ilosi.

Tässä vielä loppuun Muumin ihan ekoja kisakokemuksia epävirallisista kisoista Palojoelta, hypyttäjänä Muumin kasvattaja Johanna, jonka Youtube-kanavalta video on. (Muumi asui tuolloin vielä kasvattajallaan). Johannan blogi on Pitkäkorvien planeetalla, eli semmoiselta planeetalta Muumelikin on ;)



Muumi starttailee kisakauden ensi sunnuntaina Palojoen epävirallisissa kisoissa. Saa nähdä mitä sähellystä siitä tulee... Saatte kyllä sitten bloggausta :)

11 kommenttia:

  1. Millaisia esteitä helpossa suorassa on? Tosi kiva postaus! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, nuo voisikin vielä täydentää. Eli helpolla radalla on vähintään 8 estettä,
      korkeutta max 30 cm, pituutta max 45 cm. Helpolla mutkalla on aina ainakin yksi kaksiosainen este. Vesieste on mahdollinen :)

      Aloittelijaluokassa esteitä on vähintään 6, korketta max 20 cm, pituutta max 30.


      Poista
  2. Hyvä ja kattava postaus! Kannattaa kuitenkin mainita että helpoissa ei lasketa korjauksia ollenkaan, sillä nyt tekstistä saa sen kuvan että siinäkin tehtäisiin niin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä korjaus! Ajattelinkin, et varmasti jonnekin jäi joku virhe, kun pohdin että mitä sääntöjä otan tähän ja miten.

      Poista
  3. Hyvä postaus! Me tarttetaan 3klassausta helppo mutkasta ja sitten 2 helppo suorasta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Muumilla on sama tilanne, helppojen klassauksia metsästellään :)

      Poista
  4. Moikka! Kun meidän vakioruoka loppui kaupoista niin kysyisin että onko sulla mitään hyvää ja terveellistä ruokaehdotusta?
    Ruuan pitäisi sopia mielellään sekä 2 kg kluppapojalle että pienelle hermeliininaaraalle.
    Molemmat on nuoria ja aikuisia sekä hoikkia ja aktiivisia:) Hinnalla ei ole merkitystä kunhan sitä saa helposti ostettua netistä tai kaupasta. Kiitos jos autat!��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, Mikähän se teidän vakioruoka oikein oli? Toivottavasti sitä ois vielä jäljellä koska ruoka ois helpointa vaihtaa niin et sotkee uutta ja vanhaa sekaisin jonkun aikaa, että kanit tottuu uuteen vähitellen.

      Muumi ja Pinja syö Rodon Rabbit Breederiä, sitä olen käyttänyt jo tosi monta vuotta joka kanilla. Tiedän, että joidenkin mielessä se ei ole ihan optimaalista kaikilta osin, mutta meillä se toimii, niin meillä syödään sitä. Se on lisäksi suomalainen, niin olen halunnut ostaa Suomessa viljellystä viljasta tehtyä. Sitä ei välttämättä ole eläinkaupoissa hyllyssä, mutta Mustin ja Mirrin verkkokaupasta voi tilata ja sit noutaa säkin liikkeestä, niin ei mee postareitakaan.

      Sit esimerkiksi Hobby Cuni Fit Plus ois hyvää kans. Mut täytyy myöntää, et en ole oikein edes pysynyt mukana mitä kaikkia uusia ruokia viime vuosina on markkinoille tullut :)

      Poista
  5. Kiitos paljon! Sitä edellistä ruokaa on vielä yks puolen kilon pussi jäljellä joten täytyykin heti tilata tota teilläkin olevaa ruokaa, vaikuttais just sopivalta meidän kanien kupintäytteeksi☺️

    VastaaPoista
  6. Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta, kiva kuulla että tykkäsit :)

      Poista