3.2.2016

Kuinka opetan kanin hyppäämään?


Let´s jump! Sopivan matala aloittelijaeste.

Estekisoissa taitavimmat kanit ylittävät esteitä isoilla pompuilla ja etenevät esteeltä toiselle itsenäisesti vauhdilla. Miten kani oikein oppii hyppäämään esteitä? Viime viikolla kanihyppy-sarjan ensimmäisessä osassa kävi jo ilmi, että kanin olisi oltava vähintään neljä kuukautta vanha. 

Ihan ensimmäiseksi kanin täytyy oppia liikkumaan valjaissa ja hihnassa. Siitä aiheesta olen blogannut jo aikaisemmin. Kun kani osaa edetä valjaissa rennosti hyppykoulun voi aloittaa. Kani ei saisi säikkyä sitä, että ohjaat sitä kädelläsi. Jos valjaissa olo on pelottavaa, hyppääminenkään ei ole kivaa.

Voit aloittaa esteiden opetuksen joko yhdellä esteellä tai kahden esteen suoralla radalla. Esteiden välimatka voi olla noin 1,5-2 metriä. Tee yksinkertainen este, jossa on yksi puomi 5-10 cm korkeudella. Tarkoituksena on opettaa kanille idea esteiden ylittämisestä, eli tässä vaiheessa este on mahdollisimman helppo. Esteiden ei tarvitse olla hienoja kotioloissa. Voi laittaa johtimiksi vaikka kirjat ja niiden päälle suoran oksan/puukepin. 

Kotona alkeisesteen voi tehdä esimerkiksi näin. Sijoita este matolle, ettei kani liukastu.
Nosta kani esteen eteen ja katso miten se suhtautuu esteeseen. Anna kanin tutustua esteeseen, utelias kani voi hypätä esteen tuosta vain, jolloin tietysti kehut sitä. Kehu, vaikka puomi putoisikin. Tässä vaiheessa ei ole väliä, että puomi putoaa. Kani on jokatapauksessa edennyt haluamaasi suuntaan johdinten välistä. 

Jos kani ei etene, voit kannustaa sitä eteenpäin takapuolesta varovasti tai nostamalla kania hieman ja laskemalla takaisin alas. Anna kanille kuitenkin keskittymisrauha, älä tuupi ja nostele koko ajan. Joskus kani pudottaa puomin nenällään/tassullaan ylittämättä estettä. Nosta se silloin takaisin aloituspaikalle ja laita puomi paikoilleen. Sitten kokeilette uudestaan. Jos kani ei ylitä estetä, voit nostaa sen esteen yli ja kehua. 

Hypytä kania aina estetreenissä samaan suuntaan. Se on kanille helpompaa ja toisaalta se ei opi silloin kääntymään esteen jälkeen ja hyppäämään takaisin. Kani ei saa kisoissakaan kääntyä ja hypätä estettä takaisin, joten on turha opettaa sitä tekemään niin treeneissäkään.


Pinja tiivistää hyppyfilosofiansa näin.


Kanihypyn alkeita


Kun kani näyttää ymmärtäneen esteen idean ja hyppää pari peräkkäistä pientä (10 cm) estettä kannustamatta, on aika siirtyä haastavampaan. Nyt voit lisätä esteitä muutaman lisää. Kania kannattaa alusta asti opettaa hyppäämään rataa. Esteeltä toiselle eteneminen on usein vaikeampaa opettaa kuin isommat esteet. Voit antaa kanin puuhailla omiaan aina hetken aikaa onnistuneen radan jälkeen, se toimii yhtä aikaa palkintona ja huilitaukona. 

Esteiden korotuksissa kannattaa olla maltillinen. 10 cm korkeuden alkaessa sujua voit nostaa esteitä asteittain 15-20 cm. Jotkut kaneista osaavat hypätä jo parin treenikerran jälkeen aika isoja esteitä, mutta älä ole suuruuden hullu. Kanilta voi mennä into hyppyihin, jos se laitetaan ylittämään liian vaikeita esteitä ja se epäonnistuu toistuvasti hypyissä. Kannattaa vahvistaa kanin itseluottamusta hyppääjänä tarjoamalla sille sopivan kokoisia esteitä ja onnistumisen iloa. 

Tästä se lähtee. 
Jos kani pudottaa ylimmän puomin, on parempi ottaa puomi pois ja antaa sen hypätä pienempi este onnistuneesti. Laita aina radan ensimmäinen ja viimeinen este muita helpommiksi. Silloin kani voi aloittaa ja lopettaa onnistuneella hypyllä, joilla treeni on sille mukavampi. 

Pidennä vähitellen esterata 6-8 esteeseen, korkeudella 20 cm. Kotioloissa toki esteiden määrä ja tilat vaikuttavat mikä onnistuu. Itse treenailen yleensä sisällä kerrostalokaksion eteisessä ja olohuoneessa. Rata jää kisarataa lyhyemmäksi, mutta jossain on treenattava.

Voit opettaa kanille nyt myös vesiesteen. Vesiesteeksi kelpaa vaikka suorakaiteen mallinen lihalaatikko tai kissanvessa. Laita laatikon kummallekin puolelle johtimet ja puomi mahdollisimman matalalle veden päälle. Puomi auttaa kania hahmottamaan, miten hypätä. Kun se osaa ylittää laatikon puomin kanssa, voit ottaa puomin pois. Kanin pitäisi osata ylittää laatikko myös ilman puomia.

Mutkaradalle kania voi opettaa kun se osaa hypätä suoraa matalaa rataa. Käännökset kannattaa ensin pitää pieninä. Aloita muutamalla esteellä suoraa rataa ja lisää sitten lievä käännös. Pidä esteet helppoina ja etene kanin tarpeiden mukaan. 

Helpon suoran kisoista. Kuva: Vera L

Treenaa maltilla


Ohjatessasi kania esteeltä toiselle muista, että kani menee edeltä, sinä perässä. Älä ohita kania, sillä silloin kani yleensä pysähtyy. Kisoissa ohjaajan hihnaa pitävä käsi ei saa olla kanin edellä juuri ennen hyppyä, hypyn aikana tai sen jälkeen. Jos kania ei kiinnosta tai sitä pelottaa, niin keskeytä treenit. 

Kania ohjataan esteelle kädellä. Voit kääntää kanin kuonon osoittamaan oikeaan suuntaan ja kannustaa sitä loikkimaan estettä kohti. Kania ei saa ohjata jaloilla tai hihnasta vetämällä. Hihna menee toki kireäksi, jos kani yrittää väärään suuntaan etkä anna hihnaa, mutta et voi vetää hihnasta kania kääntymään. Pidä huoli, että kanilla on tarpeeksi hihnaa hyppyihin.

Helpon suoran kisoista. Matala, mutta hieman vaikeasti hahmotettava este. Kuva: Vera L
Jotkut kanit ymmärtävät esteiden idean heti, jotkut muutaman toiston jälkeen, jotkut eivät ymmärrä ikinä. Tai ehkä ne ymmärtävät, mutta niitä ei kiinnosta. Kaikki kanit eivät halua estekaneiksi.

Pidä koulutushetket lyhyinä. Vaikka itse innostuisit kanin oppimisesta ja hyppytaidoista, muista edetä kanin ehdoilla. Kani voi kyllästyä tai väsyä esteilyyn aika nopeastikin, jolloin hyppyinto pidetään yllä tarpeeksi lyhyillä treeneillä. Kannattaa lopettaa kun kanilla on kivaa ja hyppy sujuu. Silloin siitä on seuraavallakin kerralla kiva treenailla. Vaihtele harjoitusten tyyliä ja esteitä mahdollisuuksien mukaan, sekin piristää kania. 

Toiset kanit tarvitsevat enemmän apua esteradalla ohjaajalta kuin toiset. Treenetessasi kanisi kanssa opit tuntemaan sen tarpeet. Etene aina kanin ehdoilla ja muista, että estehypyn on oltava koko ajan kivaa. Liian tosissaan ei kannata treenata kisoihinkaan. 

Sitten vain treenaamaan! Artikkelisarja jatkuu ensi viikolla estekisoilla. Silloin selviää, mitä niissä oikein pitää tehdä.


Upsista, hyvä yritys Muumilta! Kuva: Vera L

2 kommenttia: