28.9.2015

Viisi syytä, miksi toinen kani on paras idea aikoihin

Pinjalle Muumin tulo on tehnyt tavattoman hyvää. Ajattelinkin nyt startata kanien toisiinsa totuttamisesta kertovan artikkelisarjan postauksella siitä, miksi ylipäätään ostaa se toinen kani. Perheessä on kuitenkin aika usein joku, joka on asiasta eri mieltä, kun uuden pupun ostamisesta alkaa puhua ääneen. Villikanit elävät yhdyskuntana

Yhteisöllisyys ja lajitoverin kanssa vietetty aika ovat osa kanin lajinomaista käyttäytymistä. Esimerkiksi syyrianhamsteri arvostaa yksinäisyyttä, mutta kani ei ole samalla tavalla erakko jos saa itse valita. Toinen kani tuo kanille tietynlaista turvaa. Esimerkiksi toisen hälyttäessä, se osaa itsekin maastoutua. Yhdessä voi hiippailla tutkimaan uutta ympäristöä tai toinen nukkua sikeästi kun kaveri valvoo vierellä.

Kani on sosiaalinen eläin

Yleensä ihmiset luulevat etteivät kanit ääntele. Kaninomistajat tietävät, että pitkäkorvat ovat oikeasti tosi sosiaalisia. Ne viestivät korvillaan, hännällään, kehollaan ja pitävät muutamaa erilaista ääntäkin. Lisäksi ne käyttävät hajuaistiaan viestien lukemiseen. Kanit oppivat toisiltaan, leikkivät yhdessä ja hoitavat toistensa turkkia.

Terve kaveri! 

Ihminen ei puhu kaniinia (eikä marsukaan)

Valitettavasti ihminen ei ikinä ole yhtä hyvä ystävä kanille kuin lajitoveri. Kanit kyllä pitävät ihmisen kanssa vietetystä ajasta, ja ihminen oppii lukemaan kanin elekieltä jossain määrin. Mutta kanit eivät aina ymmärrä ihmisten eleitä, sillä ihminen ei viesti pitkillä korvilla ja töpöhännällä. Lajitoverista kalterin takana on kanille yleensä enemmän iloa kuin ihmisestä vieressä. Toisen kanin hajutkin ja sen liikkumisesta kuuluva ääni kertovat kanille paljon. Esimerkiksi heinähäkille hakeutuu yleensä yhtä aikaa useampi kani, kun yksi kani aloittaa heinästämisen. 


Lajitoveri tuo iloa elämään

Kanitkin voivat masentua ja olla alakuloisia. Tähän auttaa usein lajitoveri. Huomaa myös, että lajitoveri on parasta huvia tylsistyneelle kanille. Kani voi keksiä kaikenlaista ei-niin-hyväksyttävää-tekemistä, vain koska sillä on tylsää. Ei samoilla leluilla aina jaksa leikkiä, etenkin jos haluaisi olla sosiaalinen. Vanhakin kani voi saada vauhtia uuden pupun myötä. 

Kaksi kania on tuplasti hauskempaa

Mikä saa paremmalle mielelle kun katsoa kahta pylkkelehtävää pitkäkorvaa? Kuinka ne kisailevat yhdessä, loikovat vierekkäin ja kinastelevat porkkanasta? Kahden kanin keskinäinen viestintä on mielenkiintoista tarkkailtavaa, opit vanhasta kanistasikin uusia puolia kun katsot kuinka se viestii uudelle kanille. Esimerkiksi Pinja aloitti ääntelyn vasta Muumin tultua, ketäpä se olisi kosiskellut aikaisemmin...

Kyllä vaan minäkin syön, jos tuokin syö! 


Huomautettakoon kuitenkin lopuksi, että on olemassa kaneja, joilla on esimerkiksi sellainen hormonitoiminta, etteivät ne vain siedä toisia kaneja reviirillään. Joissain yksittäistapauksissa kanin on siis parempi elää yksin, tai ainakin niin, että lajitoverit ovat verkon takana. Kun hankkii kanilleen kaverin täytyykin aina varautua siihen, että ystävystyminen ei käy tuosta vaan, vaan pitkäkorvia on pidettävä erillään pidempään tai jopa pysyvästi. 

Mikäli kanille ei ole mahdollista hankkia lajitoveria kannattaa viettää erityisen paljon aikaa pupun kanssa ja kehitellä sille mielekästä puuhaa ja virikkeitä. 

Seuraava osa julkaistaan 5.10. Siinä esitellään kanien suhdekartta ja pohditaan mikä on paras pupuyhdistelmä.

3 kommenttia:

 1. Kanit oppivat lukemaan muöskin ihmisten elekkieltä (jos kys. Ihm. Viettää kanin kanssa paljonaika). Edes kaikki kanit eivät ymmärrä toisiaan kunnolla: esim ranskanluppa ja hermeliini, sillä niiden keho on rakenteeltaan niin erilainen ja eleissään se näyttää toisen kanin silmissä erilaiselta. Mutta kaikenkaikkiaan mukava postaus ����

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllähän kaikkien eläinten kanssa elekielellä on merkitystä esim. oletko uhkaava vai kerrotko eleilläsi ettet uhkaa mitenkään. Sanoinkin että "kanit eivät aina ymmärrä" eli kyllä ne jotain ymmärtää :)

   Se on myös totta, että esimerkiksi pystykorvaisella ja luppakorvaisella voi olla vaikeuksia ymmärtää toisiaan välillä. Mielestäni se nyt menee kuitenkin vähän ohi aiheen, koska siitä millainen kani on paras vaihtoehto omalle kanille tulee myöhemmin. Mut hyvä tarkennus :)

   Poista