13.10.2014

Söpö pupu vai Pupu Söpö?

Moni kaniton ihminen mieltää kanin yhä häkkieläimeksi. Valokuvissa ja kotieläinpihoissa kani nähdään söpönä karvapallona, joka rakastaa porkkanoita. Eikä siinä olla väärässä - kuka muka kieltää, ettei naamaansa pesevä kani tai mansikkaa mussuttava pupu ole söpö?

Kani Korkeasaaren eläintarhassa.

Ilta-Sanomat on kuluneen vuoden aikana kalastellut nettiversioonsa klikkauksia jo kaksi kertaa kanivideoilla. Ensimmäinen juttu käsitteli kylvyssä makavaa kania, joka poiki keskustelun kanien pesemisestä. Videosta saatu palauteryöppy sai lehden haastattelemaan asiantuntijaa kanien kylvettämisestä. Jutussa pyrittiin tuomaan ilmi, ettei kania pidä pestä turhaan. Videossa lavuaarissa makaileva kani ei nauttinut kylvystä, vaan oli pelosta jäykkänä. Nyt IS on kuitenkin julkaissut toisen videon, jossa kani istuu vedessä, langeten jälleen samaan mukasöpöyteen. 

Aitoa söpöyttä


Pinja syö porkkanaa.
Moni kani on varmasti ristitty tässä maassa Pupu Söpöksi ulkomuotonsa tai vähintään Veli Kanin tyttöystävän mukaan. Tai jos ei Söpöksi niin Nöpöksi. Nöpöneniähän rakkaat pitkäkorvamme ovat, vaikka ne murtaituisivat ruokakomeroon. 

Kaninomistajat tietävät myös, että kanit ehtivät paljon siinä ajassa kun painat kameran laukaisijaa - aidosti hassuja, söpöjä ja ihania kuvia syntyy ihan vahingossa.

IS:n julkaisemat videot osoittavat, että kanin söpöyttä voidaan katsoa väärältä kulmalta, ajattelematta yhtään pitemmälle. Videon väitetään pelastavan päiväsi söpöydellään. Kanittomien ihmisten ei toki tarvitse ymmärtää kanien lajityypillistä käyttäytymistä täysin, mutta tässä on kyse asiasta, johon ei paljon kanitietoutta tarvita. Söpöyden silmälasien läpi halutaan nähdä vain söpö eläinlapsi vedessä, eikä pysähdytä hetkeksi miettimään, miksi kanin pitäisi kylpeä. Eiköhän se tullut jo keväällä selväksi, että kanit eivät kylve. Pestäkään niitä ei tarvitse kovin usein, eikä niitä silloin laiteta veden varaan.

Nykyihmisen yksi tärkeimmistä taidoista on (media)kriittisyys. Etenkin netissä uutiset ja videot leviävät nopeasti, ja niitä voi tuottaa kuka tahansa. Me kaniharrastajat voimme levittää tietoisuutta kanien todellisesta elämästä. On nimittäin täysin mahdollista, että joku lapsi päättää laittaa kaninsa kylpyyn, huomattuaan IS:n sivuilta tai Youtubesta kylpevän kanin. Muuan lapsi kysyi minulta kerran, haluaisiko kanini tulla hänen kanssaan keinumaan. Selitin lapselle, että kanit nauttivat toisenlaisista asioista, vaikka ihmisestä keinuva kani olisikin hauska.

Kaneja Ähtärin eläinpuistossa.
Kanit ovat valtavan uteliaita, kekseliäitä ja tanssivat halutessaan mitä hilpeimmän iloloikkasarjan iloksemme. Ne oppivat tulemaan luokse, käyttämään vessaa, pelaamaan koirien älypelejä, hyppimään esteitä ja niin edelleen. Tästä kaikesta Youtubessa on oikeasti söpöjä videoita. Ovathan kanit aidosti söpöjä, ilman että ihmiset istuttaisivat ne vesipaljuun, keinuun tai pukisivat nuken vaatteisiin.


5 kommenttia:

 1. Oon täysin samaa mieltä, mitä tässä postauksessa kirjoitit!

  VastaaPoista
 2. Itse en kania omista, mutta kovasti haluaisin. Olen lukenut kovasti tietoa ja samaa mieltä kanssasi olen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kanittomissakin ihmisissä on kaneista kiinnostuneita ja niistä paljon tietäviä ihmisiä. Siinä mielessä tuo määrittelyni kanittomasta ihmisestä ei osu tekstissä ihan täysin maaliinsa.

   Mukavaa, että blogissani käy myös kaneista tietoa etsiviä ihmisiä. Yritän aina kirjoittaa siitä näkökulmasta, että kania itselleen harkitsevat ihmisetkin kostuisivat bloggauksista jotain :)

   Poista
 3. on pakko linkata blogiini on ihan karmeeta

  VastaaPoista
 4. Ihan samaa mieltä :) Toi on älytöntä että kärsivä eläin ois muka söpö!

  VastaaPoista