29.10.2014

Kanin ostaminen

Aloitin 22.10. bloggaussarjan, jonka ensimmäisessä osassa käsiteltiin kanin hankintaa. Tässä osassa käsittelen sukupuolten välisiä eroja, sekä mistä ja miten kanin sitten ostaisi.

Ostohetkellä kania on karvoihin katsominen.

Valitsenko naaraan vai uroksen?


Sekä uroksista että naaraista löytyy mitä parhaimpia kaniyksilöitä ensimmäiseksikin kaniksi. Ei siis voi sanoa, että ensin kannattaisi ottaa jompikumpi. Naaraskanit voivat hieman useammin olla kipakoita ja puolustaa häkkiään. Urokset on tavattu yleistää rauhallisemmiksi. Leikkaamaton uros voi kuitenkin äityä merkkaamaan paikkoja virtsallaan, aiheuttaen samalla hajuhaittoja.

Kani kaipaa kanikaveria, ja joskus kaneja hankitaan kaksikin kerralla. Mikäli olet hankkimassa kerralla kahta kania samasta poikueesta, on helpointa ostaa kaksi naarasta. Siskokset tulevat todennäköisesti myös aikuisena keskenään juttuun, ja riskiä kanivauvoista ei ole. 

Naaras ja leikattu uros.
Naaras ja naaras -pari toimii yleensä myös, jos haluat myöhemmin ostaa naaras kanillesi kaverin. Leikkaamatonta urosta ei luonnollisesti voi laittaa naaraan kanssa yhteen, koska seuraa jatkuva kanivauvojen virta. Leikattu uros ja naaras -pari toimii kuitenkin yleensä todella hyvin. Kahta urosta ei yleisesti suositella yhdistettäväksi, koska vaikka ne hetkellisesti kaveeraisivat, ne voivat myöhemmin tapella todella pahasti keskenään. Vaikka joissain tapauksissa kahden uroksen lauma onkin onnistunut, suosisin ennemmin leikattu uros ja naaras tai naaras ja naaras -pareja. 

Kanien lauma voi toki olla isompikin kuin kaksi kania. Jos siis myöhemmin kanimania iskee, samaan laumaan voi yrittää lisätä uusia jäseniä. Vanhoissa kanikirjoissa on kuvia kanista ja marsusta samassa häkissä. Marsusta ei kuitenkaan ole kanille seuraa samalla tavalla kuin lajitoverista, ja kani voi vahingossakin satuttaa marsua. Monet kanit kantavat pasteurella-bakteeria piilevänä (eli eivät itse sairasta), mutta marsulle bakteeri on kohtalokas.

Mistä ostan kanin?

Kaneja voi ostaa eläinkaupoista tai kasvattajilta. Kasvattajalta ostaminen on suositeltavaa, koska hän osaa kertoa kanin rodusta ja vanhemmista parhaiten. Lisäksi kasvattajat ovat usein valmiita neuvomaan, jos sinulla on myöhemmin kysyttävää kaniisi tai sen hoitoon liittyen. Suomen kaniyhdistyksen hyväksymät kasvattajanimelliset kasvattajat ovat käyneet myös kasvatuskurssin. Huomaa kuitenkin, että hyviä kasvattajia on myös kasvattajanimettömissä kaniharrastajissa. 

Kanin täytyy saada liikkua myös häkin ulkopuolella.


Eläinkaupoissa olevat kanit saattavat olla hyvältä kasvattajalta, tai sitten ei. Kanin sukutaulua (papereita) kannattaa ehdottamasti kysyä, sillä jokaisessa kaupassa myyjä ei niitä suoraan tarjoa. Jos kanilla ei ole papereita, se on risteytyskani, vaikka myyjä kuinka sanoisi sen olevan puhdas kääpiöluppa. Risteytyskanista, jonka taustat eivät ole tiedossa, voi kasvaa yllättävänkin iso. 

Jos eläinkaupassa/kasvattajalla eläimet elävät huonoissa oloissa, kania ei kannata hankkia sieltä. Kanilla on oltava riittävästi tilaa, sen häkin on oltava puhdas ja sitä on käsiteltävä säännöllisesti. Sekä eläinkaupan myyjältä että kasvattajalta kannattaa kysyä, miten kanin liikunnasta on huolehdittu ja paljonko poikasta on käsitelty. Kaninpoikanen ei ole syntyessään käsikesy, vaan se on täytynyt totuttaa käsittelyyn. Ensimmäistä kania hankkiessa on erityisen tärkeää, että käsittelyn pohjatyö on tehty hyvin, eikä sinun tarvitse opettaa kania käsittelyyn.

Luovutusikäinen leijonanharjas sylissä.


Viralliset ja epäviralliset vastuulliset kasvattajat löydät internetin avulla. SKY:n kasvattajalistan ja Kaniininkasvattajien kasvattajalistan lisäksi voit selata kanien myynti-ilmoituksia esimerkiksi Puput.us-foorumin myydään-palstalla. Lisäksi Facebookissa on useampia kanien osto- ja myyntiryhmä. Eläinsuojeluyhdistyksillä saattaa olla koditon kani odottamassa omaa perhettä, joten etenkin aikuista kania etsivien kannataa tarkistaa tilanne. Myytäviä kaneja löytää myös joistakin kaninäyttelyistä. Usein kasvattajan kanssa voikin sopia, että saat noutaa haluamasi kanin joistain näyttelyistä, jos kasvattaja itse asuu kaukana sinusta. 

Mitä huomioin kania ostaessa?

Onko kani opetettu potalle?

Hyvän kasvattajan tunnistaa siitä, että hän on kiinnostunut millaisen kodin olet tarjoamassa kanille. Ottaessasi yhteyttä kasvattajaan kerro jo valmiiksi millaiseen kotiin kani tulisi ja millaista kania etsit. Kasvattaja tuntee myymänsä kanit parhaiten, ja haluaa valita niille hyvät kodit. Hyvän kasvattajan ei ole pakko myydä kania ensimmäiselle ostajalle, sillä hän haluaa löytää kanille sopivan kodin. Hän on avoin kertomaan kasvatuksestaan ja esimerkiksi mitä kyseistä poikuetta tehdessään ajoi takaa.  Kanin ostoa kannattaa ajatella samoin kuin koiran hankintaa, hyvää koiranpentua ei osteta tuosta vain, ja kasvattajalla on merkitystä.

Kiinnitä kania ostaessasi huomiota sen yleiskuntoon. Kanin nenä ei saisi vuotaa, eivätkä silmät olla rähmässä. Turkin on oltava puhdas ja kanin virkeä. Kannattaa myös sopia kasvattajan kanssa mitä tehdään, jos poikanen osoittautuisikin sairaaksi. Hyvä kasvattaja on valmis korvaamaan, jos on tullut vahingossa myyneeksi sairaan eläimen. Hän osaa myös kertoa kanin purennasta (kertoo purentaviasta) ja kanin on sukupuolesta varma. 

Kannattaa myös kiinnittää huomiota kanin korvatatuointeihin, etenkin jos on ostamassa rotukania. Vasempaan korvaan tatuoidaan kanin tunnistusnumero, oikeassa korvassa on rekisterinumero, kasvattajan jäsennumero tai kasvattajanumero, riippuen hieman esimerkiksi kanin iästä (milloin se on tatuoitu). Luovutusikäisellä poikaselle ei välttämättä ole tatuointeja vielä tehty, mutta kasvattajan pitäisi tällöin opastaa kanin ostajaa tatuointien hankkimiseen.  Tatuointi maksaa kaksi euroa ja useimmissa näyttelyissä on joku, joka sen voi tehdä. Kanin papereissa lukee, mitä kanin korvissa pitäisi olla tatuoituna. Kotikanilla tatuoinneilla ei ole niin merkitystä, mutta esimerkiksi ulkomuotoluokissa ja joskus PET-luokassakin kanilla pitäisi olla edes vasemman korvan tatuointi. 

Parikuukautinen jänö.
Kanin luovutusikä on kaksi kuukautta. Huolehdi, että kani on vähintään sen ikäinen kun se luovutetaan sinulle. Kasvattaja antaa kanin mukana sille tuttua ruokaa, tai vähintään kertoo mitä ruokaa kani on syönyt.  Jos haluat vaihtaa pellettimerkkiä tee se pikkuhiljaa. Kanin vatsa ei kestä äkillisiä ruokavalion vaihdoksia, joten aluksi kannattaa mennä hetki kanille tutulla ruualla. 

Seuraava osa julkaistaan 5.11. ja se käsittelee kanin saapumista kotiin ja sen tarvikkeita. 

10 kommenttia:

  1. Nämä postaukset ovat todella hyödyllisiä varsinkin kun kania ei vielä ole, mutta ehkä tulossa niin yritän paneutua asiaan huolella :)
    Olet hyvä kirjoittamaan blogia!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kiva, kuulla että näistä on oikeasti hyötyä kania harkitsevalle, sitä vartenhan näitä teen :)

      Poista
  2. Nämä on kyllä hyviä postauksia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ja kiitos myös kommentista. On aina ilo saada palautetta :)

      Poista
  3. Tää ei varsinaiseti liity tähän postaukseen, mutta mä teen sen pupun pajahaaseen tänään joten ei kai haittaa että se tulee vähän myöhässä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei haittaa, laita vaan osoite kun oot saanut tehtyä :) Kuten huomaat, en ole itsekään tehnyt sitä vielä, tarkoitus on tänään postata omat kuvat ja liittää siihen haasteeseen tehneiden blogit. Eli hyvin ehdit :)

      Poista
    2. Mä oon nyt tehny sen postauksen. kaninkapalat.blogspot.fi

      Poista
  4. Meille on tulossa kaksi kania, ja näistä postauksista on ollut hyötyä, kiitos:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnea tulevista kaneista! Mukava kuulla, että näistä teksteistä on ollut hyötyä :)

      Poista
  5. Hmm mikä olisi hyvä paikka hankkia kani

    VastaaPoista