22.7.2015

Kymmenen faktaa Muumista


Muumi on asunut meillä pian puolitoista viikkoa. Aika on mennyt kohtuullisen nopeasti ja poika on tuonut meille vauhtia ja siivousta. Ajattelin nyt haastaa itseni ja listata kymmenen asiaa, jotka olen oppinut Muumista näiden kymmenen päivän aikana, jonka kani on meillä ollut.  

1. Muumi käyttää hampaitaan.
Annoin Muumille aktivointipallon häkkiin, että sillä olisi tekemistä kun itse tein töitä ja Pinja oli loikkavuorossa vapaana. Tuolla aktivointipallolla ovat leikkineet kaikki kanini. Edesmennyt kanini Lyyti osasi purra pallon korkkia eli tajusi että ruoka tulee siitä kohtaa ulos. Pinja osaa ottaa korkista kiinni ja hakata palloa lattiaan. Mutta Muumipa otti hampailla kiinni pallon porkkanakuviosta, juoksi pallo suussa ja ravisteli palloa. Pallosta voi tippua iso kasa pellettiä kerralla kun Muumi nostaa pallon ilmaan korkki alaspäin. Mitä hampaiden käyttöä! (hampaita käytetään myös häkin mattoon...)

2. Muumi pitää onkaloista ja kaivamisesta.
Kaikki kanit pitävät koloista. Mutta Muumipa on aloittanut heti projektin eteisen kaapin alla. Se veti sieltä jopa pois miehen juhlakengän, jotta mahtuisi itse paremmin. Se ei siis rikkonut kenkää, vaan veti sen vain pois. Aina kun päästän Muumin vapaaksi se loikkii ensimmäiseksi jatkamaan projektiaan kaapin alla. Tällä hetkellä se on siis hauskempaa kun esimerkiksi juoksentelu, vapaana oloajasta suurin osa käytetään kaapin alla oleskeluun ja mönkimiseen esille ja takaisin piiloon. Jos Muumi löytää viltin, paidan, pyyhkeen tai minkä tahansa kangasmytyn, se alkaa välittömästi kaivaa sitä edestakaisin allaan. 

3. Eteisen nurkka on vessa.
Muumi on siisti kani. Häkissä ollessa kaikki pissat ovat menneet alusta asti oikein, vaikka kasvattajan luona ulkotarhassa varsinaista vessalaatikkoa ei ole ollut. Papanat Muumi tekee häkin vessapäähän. Vapaana ollessaan Muumi ei pääse häkkiinsä, joten se on päättänyt että eteisessa ulko-oven edessä on vessa. Papanat tiputellaan siihen neliömetrin säteelle. Joskus nurkassa on pieni lätäkkökin. Nurkkaan on tulossa pieni potta, jotta pupulla olisi paikka pissalleen. 4. Muumi työntää nenänsä joka asiaan.
Kun siivoan sen häkkiä, se tuppaantuu mahdollisimman lähelle. Nenä on kiinni kädessäni tai lapiossa. Ilmeisesti nenän kautta hahmotetaan mitä tapahtuu. Kun avaan häkin oven, Muumi on heti kuikkimassa ovella. Kun istahdan eteisessä kaapin eteen, sen alta mönkii kani katsomaan mitä teen. Jos avaan kylpyhuoneen oven, Muumi tahtoo katsomaan mitä siellä on. 

5. Lupsakkuus
Muumi on utelias kun siivoan sen häkkiä, mutta antaa minun tehdä kaiken mitä olen tekemässä. Yksi päivä se oli syömässä pellettejään ruokakupista vinottain niin, etten saanut laitettua täyttämääni vesikippoa paikoilleen. Kosketin sitä takamukseen ja totesin "voitko väistää vähän?". Muumi astui rauhallisesti sivuun juuri sen verran että sain kupin laitettua, mutustaen koko ajan ruokaansa. Pinjaa ei tulisi mieleenkään tuupata takamukseen kesken syönnin.Voisi saada vielä sormille.

6. Heittäytyminen
Nukkua voi sikeästi silmät kiinni pää maassa retkottaen. Siihen asentoon heittäydytään ja takatassut työnnetään ihan taakse. Luppien tapa nukkua. Pinja tekee näin pari kertaa vuodessa, joten nautin että täällä on taas kani joka tekee näin päivittäin.

7. Sylissä on jännää
Muumia on hyvä käsitellä, mutta sylissä se selvästi jännittää vähän. Selällään olo on sen mielestä kurjaa, joten sitä voitaisiin ainakin vähän treenailla. Ei tosin sillä, että olisi mitenkään erityisen ongelmallista käsitellä Muumia, kun päättäväisin ja napakoin ottein käsittelee.

8. Uusia makuja voi maistaa
Muumi on maistellut meillä mansikkaa ja viinirypälettä. Pinja rakastaa niitä ja tulee aina pyytämään kun itse syön. Muumi huomasi, että Pinja saa ja ilmoitti että hänkin tahtoo kokeilla. No, haisteluksi se meni. Mutta pitkän ja huolellisen haistelun jälkeen se söi. Pelletit Muumi syö Pinjaa nopeammin, ja protestoi sitten, että miksi toinen syö ja häneltä loppui ruoka. Enemmän se saa kun Pinja, mutta Pinja syö nykyään hitaasti raksut. 

9. Telkkari on vähän pelottava kapistus
Muumihan on ollut kasvattajallaan ulkokanina. Kokemuksia telkkarista ei siis voi oikein olla. Se saattaa yhtäkkiä hätkähtää ja pinkaista piiloon, kun telkkarista kuuluu jännä ääni. Mutta onneksi herra on niin utelias, että tassuttelee kohta katsomaan mistä ääni oikein tuli. Pinja ei muuten ole ollut kiinnostunut kuin UMK:n finaalista, milloinkaan muulloin ei olla korvaa lotkautettu telkkarille. Muumikin oppii sen vielä. 

10. Tähystäminen on pop
Muumi seisoo takatassuillaan tosi usein. Esimerkiksi aina kun joutuu paikkaan, joka on sille vieras. Siitä näkyy, että sitä vähän arastaa vieraat ympäristöt, mutta uteliaisuus voittaa. Sitten on pakko vähän tähystellä, että mitähän tuolla oikein on.

+ 11. Muumi pitää Pinjasta. 
Piti kerran jopa ruikata häkistä, kun Pinja loikki häkin ohi. Niin meillä pestiin seinä, CD-telinehylly, kirjoituspöydän ovi ja tietokonetuoli. Onneksi meillä kaikki Pinjaa ja miestä myöden tykkää Muumista valtavasti. Ei pienet hölmöilyt haittaa. 


PS. Kuvissa näkyvät valjaat on valjasvarastoa, joka tulee myyntiin ensi lauantaina kanien estehypyn SM-kisoihin Maskuun!

    

6 kommenttia:

 1. Muumi kuulostaa tosi veikeältä pupuselta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikeä vois ollakin kuvaava sana. Muumi nimi kuvaa sitä kans :D

   Poista
 2. Oii ihana muumi! Haha meneekö noi valjaat nopeesti?? Ihania valjaita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muumi kiittää. Katotaan monetko valjaat menee huomenna SM-kisoissa, loput jää sit suoraan myyntiin jos joku tarvihtee :)

   Poista