27.1.2014

Kuinka kanille laitetaan valjaat?

Valjaat on ostettu, mutta miten ihmeessä nämä sitten puetaan kanille?

Valjaisaiheisen bloggaussarjani päätösosassa käsittelen valjaiden laittamista kanin päälle. Ensimmäinen osa käsitteli valjasmalleja, toinen osa kanin totuttamista valjaisiin.

Valjaiden laittaminen kanille


Se, kuinka puet kanille valjaat riippuu tietenkin valjaiden mallista. Keskityn tässä bloggauksessa lapavaljaiden laittoon, koska ne taitavat olla ne kinkkisimmiltä näyttävät valjaat. Mikäli valjaat ovat mielestäsi vain remmisekamelska, kannattaa etsiä hihnan kiinnityskohta: se tulee kanin selkään oli valjaat millaiset tahansa.

Kanille voi laittaa valjaat joko sylissä tai esimerkiksi lattialla. Jotkut nostavat kanin pöydälle valjaiden laiton ajaksi tai istuvat tuolilla kani sylissä. Tärkeintä on huolehtia, ettei kani karkaa kesken operaation, sillä puolittain kiinnitetyt valjaat voivat pyöriä ja liukua kanin päällä. Silloin kani helposti sotkee jalkansa remmeihin ja voi panikoitua. Voit esimerkiksi istua lattialla ja ottaa kanin jalkojesi väliin, jolloin pystyt helposti estämään kanin mahdollisen yrityksen poistua paikalta kesken kaiken. Vaikka olisit hieman epävarma valjaiden laiton suhteen, muista käsitellä ja nostella kania kuten yleensäkin: kani arvostavat varmoja ja napakoita otteita.

Perinteisissä H-valjaissa lyhyempi remmi kiinnitetään kaulan ympäri, pitempi mahan ympäri. Hihnan voi vain työntää kanin alta. Sinun ei siis tarvitse nostella kania mitenkään valjaita pukiessasi. Kun Pinja opetteli pienenä käyttämään valjaita, huomasin sitä rauhoittavan, että se sai ensin haistella valjaita kädestäni. Jos aloin suoraan laittamaan valjaita Pinja hermostui, eikä esimerkiksi antanut pujottaa lapavaljaita päänsä yli tuosta vain. Jos taas se oli saanut ensin haistella valjaita, se vain istui, eikä yrittänyt tarttua hampailla valjaisiin. On persoonakysymys miten kani valjaitten laittoon reagoi - vai reagoiko mitenkään.

Lapavaljaiden pukeminen




Lapavaljaat koostuvat laparemmistä, sivuremmeistä ja maharemmistä (sekä tuosta selän päälle jäävästä remmistä). Sivuremmit liukuvat suhteessa laparemmiin, ja laparemmi liukuu suhteessa maharemmiin. Turha kuitenkaan pelätä, kuulostaa monimutkaisemmalta kuin mitä on.


Klikkaa ohjeet isommaksi.


Sopivan kokoiset lapavaljaat istuvat kanin päälle hyvin. Maharemmi asettuu kanin kainaloihin ja laparemmi ei ole liian kireä, muttei myöskään lörpötä. Pujottaessa valjaat kanin päälle huomaa jos laparemmi on aivan liian lyhyt. Sopivan pituinen remmi sujahtaa pään yli suht helposti, eikä sitä tarvitse kitkuttaa paikoilleen. Laparemmin ei kuitenkaan pitäisi olla myöskään liian väljä.

Lapavaljaat Pinjan päällä


Piditkö valjasbloggaussarjastani tai oliko siinä puutteita? Kerro mielipiteesi kommenteissa! Mikäli haluat samanlaisia bloggauksia muista kanimaisista aiheista, kerro siitäkin. Toteutan mielelläni :)



2 kommenttia:

  1. Tää sarja oli tosi kiva! olisi kiva saada joku toinenkin ns. sarja! Valjaiden teko(tai missä järjestyksessä teet mitkäkin osat) olisi minusta mielenkiintoinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta, hienoa että tykkäsit :) Pitää alkaa suunnitella seuravaa sarjaa.

      Poista