13.1.2014

Valjasmallit

Jonsu ja kesä
Mitkä ihmeen H-valjaat? Kuinka lapavaljaat puetaan ja miten päin? Mistä tiedän mitkä valjaat sopivat kanilleni?

Moni meistä menee valjaiden kanssa aluksi solmuun. Teiltä lukijoilta onkin tullut toive selvityksestä erilaisista valjasmalleista ja niiden eroista. Päätin nyt toteuttaa toiveenne, ja kirjoitan kolmiosaisen sarjan valjaista. Ensimmäisessä osassa käsittelen erilaisia valjasmalleja.


Millaisia valjaita on olemassa?


Markkinoilla on tarjolla monenlaisia valjaita kaneille. Valjaita valitessa on hyvä muistaa, että valjasmallitkin ovat osittain mielipidekysymys. Toinen tykkää käyttää kääpiölupallaan lapavaljaita, toinen H-valjaita. Ei siis ole oikeaa vastausta, mikä malli sopii millekin rodulle, vaikka esimerkiksi pitkäkarvaisuus ja kanin rakenne voivatkin hieman vaikuttaa valjasvalintaan. Jokainen meistä tietää oman kaninsa olevan oma persoonansa. Jokaisella pupulla on siis oikeus valjaisiin, jotka sille itselleen sopivat parhaiten. 

H-valjaat


Tutuin valjasmalli on usein H-valjaat, eli ne "perinteiset kissanvaljaat", joita eläinkaupoissa useimmiten on kaneille myynnissä. Itsekin ostin ensimmäiselle kanilleni eläinkaupasta kissanpennun valjaat. En myöhemminkään luopunut noista valjaista, vaikka toisilla kaneilleni käytinkin lapavaljaita - H-valjaat vain olivat niin hyvät kääpiölupparisteytykselleni. Myös Pinjalle olen todennut H-valjaat parhaiksi käyttää. H-valjaiden valtti on siinä, että niissä on kaksi säädettävää remmiä. Kasvuikäisellä kanilla valjaat kasvavat kanin mukana. Valjaiden nimi tulee siitä, että ne avoinna ollessaan muistuttavasti isoa H-kirjainta.

Pinjan H-valjaat.


Verkkovaljaat


H-valjaiden lisäksi myynnissä on ns. verkkovaljaita, joita myydään myös esimerkiksi freteille. Verkkovaljaat ovat ikään kuin verkkopaita. Tähän kategoriaan menevätkin myös ns. paitavaljaat, eli kankaiset paitamaiset valjaat. Näitä valjaita suositaan pitkäkarvaisille kaneille, koska soljet on helpompi kiinnittää, kun karvat eivät heti ole välissä. Paitamaisia valjaita ei löydy eläinkaupoista, mutta verkkovaljaita sitä vastoin löytyy.


Olivia itsetekemissäni paitamaisissa valjaissa

Verkkovaljaiden huono puoli on siinnä, että niissä on usein tarrakiinnitys. Tarrakiinnitykseen ei kannata valjaissa koskaan luottaa. Tarra menee nopeasti huonoksi kanin karvojen tarttuessa siihen. Säikähtäessään kani voi nykäistä valjaista niin kovaa, että tarrat aukeavat ja kani pääsee pakenemaan. Hyvissä valjaissa on kiinnikkeinä joko muovinen pikalukko (jota itse käytän tekemissäni valjaissa) tai samanlainen metallinen solki kuin vyössä. 


Pyry verkkovaljaissa. Kuvista kiitos Veera/Kaninpäiviä-blogi

Lapavaljaat


Lapavaljaissa ideana on, että hihnan kiristyessä paine kohdistuu kanin kaulaa alemmas, lavoille. Kaulaan kohdistuvaa painetta pitäisikin kaneilla aina välttää, siksihän kaulapannatkin ovat kaneilta kielletty. Lapavaljaat koostuvat laparemmistä, liukuvista remmeistä sivuilla ja maharemmistä. Maharemmi on pituudeltaan säädettävä ja siinä on myös valjaiden ainoa solki. Lapavaljaita hankittaessa on tärkeä varmistaa, että laparemmi on pituudeltaan sopiva, sillä sen pituus ei ole säädettävissä. 
  
Lapavaljaat

Jotkut suosivat lapavaljaita esimerkiksi leijonanharjaksilla ja muilla pitkäkarvaisilla kaneilla, sillä valjaiden pukeminen helpottuu hieman, kun ainut kiinnitettävä solki on maharemmissä. H-valjaiden kaularemmin soljen kiinnitys harjaksen seassa kun on joskus vaikeaa. Suomalaisista eläinkaupoista ei löydä lapavaljaita.


Muut valjasmallit


Edellä esiteltyjen valjasmallien lisäksi kaneilla voidaan käytää joskus muun mallisiakin valjaita. Koirien valjasmallistosta tutut Y-valjaat ovat esimerkiksi mahdolliset. Y-valjaat ovat Y-kirjaimen malliset valjaat. Niiden idea on jakaa kanin vetäessä syntyvää painetta pois kanin kaulalta. Osa mieltää Y-valjaat turvallisiksi siinä suhteessa, että kanin on vaikea päästä niistä läpi, saati peruuttaa niistä pois. Y-valjaita ei myydä missään suomalaisessa lemmikkiliikkeessä.

Jotkut eläinkaupat myyvät ns. silmukkavaljaita, joissa remmi pyöräytetään kanin kaulan ja mahan ympäri ja kiristetään soljella. Kyseiset valjaat ovat aika narut, enkä ainakaan itse laittaisi kaniani moiseen silmukkaan.



Hulda hyppää lapavaljaissa

Seuraava osa julkaistaan 20.1. ja se käsittelee kanin opettamista valjaisiin. Viimeinen osa 27.1. käsittelee puolestaan (lapa)valjaiden pukemista kanin päälle.

13 kommenttia:

  1. Miksi lapavaljaissa on liukuvat ne remmit sivuilla? :D Itse jouduin oman kanini valjaista ompelemaan ne kiinni kun se muuten pääsi niistä karkuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Sivuremmit liukuvat, jotta valjaat saa kanin pää yli pujotettua. Eli pukemisvaiheessa sivuosat on liu'utettuna taakse, sitten se liu'tetaan eteen kun valjaat on saatu kanille päälle.

      En ole ennen kuullut, että kani olisi tullut läpi liukuvien sivuremmien takia. Meillä tuli Jonsu aikoinaan peruuttamalla lapavaljaista ulos kun säikähti pahanpäiväisesti, enkä tajunnun antaa hihnaa sitä mukaa kun kani peruutti. Mutta ei kyllä koskaan ole läpi mikään kani mennyt.

      Poista
    3. En tiedä oliko valjaat sitten jotenkin huonosti laitettu niistä sivuremmeistä tai jotain, mutta se kani siis ei peruuttanut, vaan suoraa eteenpäin juoksi ja pääsi valjaista irti. :o

      Poista
  2. Mun kani tuli myös lapavaljaista läpi, koska ne olivat liian isot (kani kasvavassa vaiheessa) .

    VastaaPoista
  3. Nykyään saa y valjaita lemmikkikaupoista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, eipäs oo mun silmiin osunut. Missä kaupassa oot nähnyt? :)

      Poista
    2. https://www.mustijamirri.fi/topcanis-baby-valjas-saadettava-xxs-c69898-1
      Tuote kuvauksen lopussa on maininta, että sopii kaneille. Y valjaita on myös kissoille, jotka käyvät hyvin kanille :)

      Poista
  4. kani on tulossa ja ostin h-valjaat... käykö valjaat leijonaluppakanille tai hollantilaiselle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilemalla yleensä huomaa mikä valjasmalli on omalle kanille paras, mutta H-valjaat käy hyvin leijonalupalle tai hollantilaiselle. Niissä on yleensä säätövaraakin sen verran, että valjaita saa säädettyä isomaksi kun kani kasvaa. Siis jos ostat poikasen :)

      Poista
  5. Minkä kokoiset on s koikoiset valjaat ja m kokoiset valjaat ja pitääks niinku vaan mahan ympäryys mitata ja kaulan ympäryys?

    VastaaPoista
  6. Millaiset valjaat on hyvät kääpiölup alle?

    VastaaPoista
  7. Mitä valjasmallia suosittelet reippaalle leijonanharjakselle jonka kanssa kanssa aletaan harjoittelemaan esteitä? ❤️

    VastaaPoista