11.8.2017

Poskipusseja, suomuja ja siipisulkiaOlen lukenut kesälomallani oppikirjaa. En kuitenkaan sitä, jota pitäisi lukea omia opiskelujani varten vaan eläintenhoitajaopiskelijoille suunnattua uutta oppikirjaa Poskipusseja, suomuja ja siipisulkia - Pienten ja eksoottisten seuraeläinten hoitotyö. Ajatelkaa, että teoksen toimittaneen eläinlääkäri Pilvi Lassilan mukaan kyseessä on ensimmäinen suomenkielinen oppikirja, jossa antaa perustiedot ja -taidot pienten ja eksoottisten eläinten hoitotyöhön!

Opetushallituksen julkaiseman kirjan on siis toimittannut Pilvi Lassila, kirjoittamassa ovat olleet myös Einar Eriksson, Paula Hirsjärvi, Rosa Mai ja Gisle Sjöberg. Nohevimmat tunnistivat ainakin Pilvi Lassilan ja Rosa Main, kummatkin eläinlääkäreitä, joiden kanituntemus on auttanut montaa suomalaista kania (ja omistajaa). 

Kyseessä on lähes 500-sivuinen painava teos, mutta onneksi se on jaoteltu erittäin toimivalla tavalla. Lukija voi siis valita mitä eläinlajia koskevat asiat lukee. Rajoituin itse kaneihin sekä mielenkiintoiseen lukuun pienten nisäkkäiden hoidosta vastaanotolla. Kirjassa on siis asiaa myös marsuista, gerbiileistä, chinchilloista, rotista, hiiristä, hamstereista, freteistä, kääpiösiileistä sekä erilaisista linnuista ja matelijoista. Hurjan kattava teos!

Kaniosuudessa käsitellään ensin kattavasti kanin historiaa, sen erityispiirteitä ja lisääntymistä. Perustiedot kanista on tiivistetty yhdelle sivulle taulukkoon. Ensivilkaisulla voi näyttää tylsältä: elinikä, paino jne. Mutta, tiesittekö esimerkiksi että kanin sydämensyke on 130 (isot) - 325 (pienet) minuutissa. Ruumiinlämpökin on korkeampi kuin ihmisellä. 

Kanin ruokinnasta ja virheellisestä ruokinnasta aiheutuvista vaivoista on kirjoitettu kattavasti. Kieli on ymmärrettävää ja vaikka välillä viljellään lääketieteelle ominaisia sivistyssanoja tavantallaajakin ymmärtää tätä kirjaa. Koska kyseessä on eläintenhoitajien oppikirja vaikeat termit on avattu. 

Kirjassa käsitellään kanin tavallisimmat sairaudet ja niiden hoito. Mukaan ovat päässeet loistartunnat (korvapunkit, hilsepunkit, sisäloiset jne.), neurologiset ongelmat, pasteurelloosi, kohtukasvaimet, virtsatiesairaudet, munuaisongelmat ja vanhuuteen liittyvät sairaudet. Lisäksi kerrotaan esimerkiksi tassunpohjatulehduksesta, hammasongelmista, ripulista ja ummetuksesta. Itse koin kirjan todella mielenkiintoiseksi ja selkeäksi. 

Koska eläintenhoitajat neuvovat lemmikinomistajia myös eläinten hoidossa ja kodin olosuhteista, kirjassa on oma lukunsa aiheesta. Lisäksi kirjaan on koottu eläinlajettain taulukko, jossa on yhteenveto eläimen tarpeista. Kanien taulukossa kerrotaan esimerkiksi, että se on sosiaalinen eläin ja kaipaa kaverin seuraa. Lämpötilan olisi hyvä olla 16-19 astetta ja valorytmin 14-16 h valoa, 10-8 h hämärää/pimeää. Näitä kannattaa miettiä kun jättää kanin yksin kotiin päiväksi, avaa verhot ja sälekaihtimet, että kani saa valorytmin! (tai vaihtoehtoisesti ei pidä yötäpäivää sähkövaloa päällä). 

Mielenkiintoinen oli myös mainitsemani erityinen osio pienten nisäkkäiden hoidosta, jossa on muun muassa kriteereitä hoidon tarpeen määrittämiseksi. Esimerkiksi jos kani on ollut syömättä tai papanoimatta täydellisesti 12 tuntia, tilanne on vakava. 

Luvussa on kerrottu myös eläimen turvallisesta kuljettamisesta eläinlääkäriin, stressin vähentämisestä esimerkiksi odotushuoneessa (jossa pahimmassa tapauksessa on äänekäs koira). Kirjassa huomautetaankin, että ihannetilanteessa saaliseläimet, hoidetaan eri vastaanottohuoneessa kuin koirat, kissat ja fretit. Pelokkaan eläimen vireystasoa ja liikkumiskykyä on vaikeampi arvioida kuin rauhallisen.

Kaiken kaikkiaan todella kattava opus. Itsestäni on usein tuntunut suomenkielisiä kanikirjoja lukiessani, että tieto jää pintaraapaisun tasolle. Suosittelen tätä kirjaa siis kaltaisilleni hieman syvällisempää tietoa hakeville. Toivottavasti moni eläintenhoitaja lukee tätä opusta ja saamme useammalle eläinlääkäriasemalle (ja eläinkauppoihin!) kaneista oikeasti tietäviä ammattilaisia, jotka ymmärtävät rakkaiden pitkäkorviemme erityistarpeet. Tällaista kirjaa on todellakin kaivattu.

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä kirjoituksesta. Saako tämän opuksen kirjakaupasta. Haluaisin ilman muuta ostaa. Vaikka kaneista on kokemusta yli parinkymmenen vuoden ajalta, ei lisä tieto pahaa tee. Terveisin Tessan emäntä. Tessani on Belgianjätti, kääpiörotuinen sellainen. Aivan ihana tapaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, pahoittelut, en ollut huomannut kommenttiasi aikaisemmin! Tämä oli kyllä todella mielenkiintoinen kirja. Se on tarkoitettu tosiaan oppikirjaksi, että luulisi ainakin isoimmissa kirjakaupoissa olevan tarjolla. Itse lainasin kirjastosta, mutta voisi kyllä ostaakin omaan hyllyyn.

      Poista